Žena chtěla zemřít, tak jí pomohl

Ten červnový den kolem půl deváté večer oznámil dvaapadesátiletý Zdeněk Hervík dispečerce záchranné služby v krajském městě, že se jeho družce udělalo nevolno a má velké bolesti v oblasti břicha.

Záchranka o několik minut později dopravila padesátiletou Vandu Krobleckou do místní nemocnice, kde byla žena hospitalizována pro podezření z intoxikace depresivy. S ohledem na to, že podle lékařů šlo o sebevražedný pokus, se o události dozvěděli i místní policisté.

Seznámili se na psychiatrii

Vyšetřováním případu byl pověřen poručík Krejčí se svým týmem kriminalistů. Protože nebylo možné Krobleckou zatím vyslechnout, soustředili se kriminalisté na ohledání místa činu a sám Krejčí prováděl výslech Hervíka.
„S Vandou jsem se seznámil, když jsem byl hospitalizován na psychiatrické klinice přibližně před půl rokem. Docela jsme se tam sblížili, chodili jsme spolu na vycházky a nakonec jsme došli k závěru, že po propuštění bych u ní mohl i bydlet. Vandana tom nebyla zdravotně dobře, několikrát mi řekla, že si připadá zbytečná, nepotřebná a že není schopna ani pomoci svým dcerám při výchově vnoučat. Já jsem se jí snažil pomáhat ze všech sil, jedna její dcera bydlí ve stejném domě jako Vanda, a tak jsme jí s vnoučaty pomáhali. Vanda to ale vždycky vydržela jen chvilku, potom odcházela na balkon a hlídání bylo na mně. Několikrát řekla, že by raději nebyla,“ slyšel Krejčí s Hervíkových úst.
Kriminalisté při ohledání bytu zajistili několik krabiček od různých léků, převážně antidepresiv.

Žena promluvila

Šéf vyšetřovacího týmu netrpělivě čekal na souhlas lékařů, aby mohl vyslechnout Krobleckou. Stalo se tak až po několika dnech. V úvodu své výpovědi žena popsala, jak se seznámila s Hervíkem. „Přesvědčoval mě, že mi pomůže moje obtíže překonat. Neměl v té době kde bydlet, neměl ani žádné zaměstnání. Byl propuštěn z kliniky dva týdny přede mnou a já jsem svolila, aby bydlel u mě. Po propuštění jsem nastoupila do zaměstnání, ale nezvládala jsem to. Neustále jsem trpěla úzkostmi a začala jsem uvažovat o sebevraždě. Neměla jsem ale dost odvahy, a tak jsem Zdeňka požádala o pomoc. Slíbil mi, že sežene prášky, po kterých člověk usne a už se neprobudí,“ uvedla Kroblecká do protokolu. A dodala, že po ní chtěl dva tisíce korun s tím, že za léky musí zaplatit, a také je od ní dostal.
Poté se Kroblecká dostala ve své výpovědi k velmi zajímavé pasáži. „Když jsem se rozhodla pro dobrovolný odchod ze života, začal mě přesvědčovat, že musíme udělat různá opatření, aby moje děti dostaly po mně nějaké peníze. Řekl mi, že musím zrušit důchodové pojištění, protože z toho by děti nic nedostaly, a musím uzavřít nové pojištění. Protože jsem nebyla schopna samostatného rozhodování, řekl, že vše zařídí, že má známé. Tak jsem mu vše potřebné podepsala. Pak mně přinesl ty prášky a hodil je na stůl. Vzala jsem si jich všech padesát, rozmíchala ve sklenici vody a vypila. Šla jsem si lehnout a čekala jsem, až usnu. Jenomže mně to vůbec nešlo a udělalo se mi strašně špatně. Bylo to stále horší a horší, a tak jsem žádala Zdeňka, aby zavolal záchranku, což učinil. Odvezli mě do nemocnice, kde mi vypumpovali žaludek a po několika dnech mě převezli na psychiatrickou kliniku O prášcích od Zdeňka jsem nic neřekla, slíbila jsem mu to,“ dodala Kroblecká.

Na peníze čekala marně

Během pobytu v psychiatrické léčebně čekala na oznámení, že peníze ze zrušeného penzijního pojištění budou převedeny na její účet. „Začala jsem také přemýšlet o tom,kdy mi začne Zdeněk splácet dluh, který u mě měl. On se ale o tom nechtěl vůbec bavit. Začal mi vyřizovat žádost o invalidní důchod. Měl tak k dispozici můj rodný list, občanský průkaz a rodné listy dětí. Chtěla jsem po něm doklady o finanční transakci, ale neukázal mi je. Peníze, celkem 70 tisíc, se ale neobjevily ani na mém účtu. Když jsem udeřila na Zdeňka, řekl mi, že peníze přejdou na nový účet. Nic takového se ale nestalo. Byl to od Zdeňka podraz,“ dodala Kroblecká. Nakonec po propuštění z léčení podala na Hervíka trestní oznámení.

Využil situace

Během dalšího vyšetřování se ukázalo, že peníze ze zrušeného penzijního připojištění Kroblecké skončily na účtu Hervíkova synovce. zakrátko byl Hervík zadržen a předveden k výslechu.
„Cítila se stále ohrožená, tak jsem jí nabídl pomoc. V den, kdy chtěla ukončit život, jsem si nechal u lékaře předepsat čtyři balení léku na deprese. O penězích se nechci vyjadřovat,“ uvedl Hervík.
Vyslechnut byl i jeho synovec. „Strýc mě požádal, zda bych nepřijal nějakou finanční hotovost na svůj účet. Souhlasil jsem a peníze se skutečně objevily na mém účtu. Šlo o sedmdesát tisíc korun. Šedesát tisíc jsem vybral a předal Hervíkovi, deset jsem si nechal, protože mi je dlužil,“ uvedl Mojmír Kruhalka.
Znalci psychiatři a psychologové ve svém posudku uvedli, že paní Kroblecká je postižena duševní poruchou, vyplývající z těžké kombinované poruchy osobnosti smíšené s depresivní poruchou. „Tato porucha měla přímý vliv na její vlastní rozhodnutí spáchat sebevraždu. Její ovlivnitelnost druhou osobou je značná,“ zaznělo v posudku.
Zdeněk Hervík byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu účasti na sebevraždě a z přečinu podvodu. Krajský soud jej poslal na šest let do vězení. Odvolal se k Vrchnímu soudu v Praze, který mu trest o dva roky snížil.

Plzeňský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.