Pěstouni mají obavy z biologických rodičů

ilustrační foto Flickr

Díky nové legislativě přibylo pěstounů. Nově dostávají plat a využít můžou i pomoci specializovaných organizací. Mají ovšem taky víc povinností. Zákon jim například nařizuje rozvíjet kontakty mezi dítětem a biologickými rodiči. A právě z toho mívají pěstouni největší obavy.

Radiožurnál

Třicetiletá Veronika Šimůnková má na klíně šestnáctiměsíční Lucinku, která přibyla do rodiny ke dvěma vlastním dětem. Lucinka je velmi drobounká.
Má genetický syndrom plus vrozenou metabolickou poruchu, takže se vyvíjí pomaleji a v této chvíli váží šest a půl kila a vypadá spíš na pět měsíců.

se třemi zdravými dětmi je hodně práce. Jak vás napadlo si vzít dítě do pěstounské péče?

Veronika ŠIMŮNKOVÁ, :
Především z toho důvodu, že už syn se narodil handicapovaný, tudíž u něj prognóza taky nebyla vůbec dobrá a do budoucna, když jsem viděla, že chlapec se zlepšuje, dělá velké pokroky, rozhodla jsem se, že chci pomáhat nějakému dítěti, který by mělo mít také zdravotní postižení.
Legislativně pěstounská péče je za poslední dva roky velice precizně ošetřena. Jak vám to pomáhá, anebo možná naopak svazuje ruce?

ŠIMŮNKOVÁ, :
Nám jako rodině pěstounů se ta legislativa zamlouvá, jelikož je tam opravdu odborný dohled. Jediná možná hodně nevýhoda je toho, že se tam hodně podporuje biologická rodina, která je nad každým pěstounem jako velkej otazník, že neví, co do budoucna.

Jaké má zkušenosti Anna Němcová ze sdružení Prevent, která rodiny doprovází?

Anna NĚMCOVÁ, sdružení Prevent:
Buďto se ty obavy nenaplní v tom smyslu, že ten biologický rodič nemá zájem, nebo se nám podařilo třeba vyhledat matku, která se dítěte vzdala v době, kdy byla závislá na drogách, ale teď po osmi letech abstinuje, odpykala si trest a žije celkem jako spořádaným životem a začínáme navazovat kontakt. Holčička, která momentálně má ještě před pubertou, tak se na to, myslím, poměrně těší, nebo je zvědavá a myslím si, že to může přinést velké pozitivum do jejího života.
Podle nové legislativy mají také pěstouni právo na plat a konzultace, anebo povinnost absolvovat dvacet čtyři hodin školení ročně.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.