Otec mě zneužíval, tvrdila. Zřejmě lhala

Vlastní mentálně postižená dcera ho obvinila z toho, že ji opakovaně sexuálně zneužíval. Hrozilo mu za to až deset let vězení a rok běhal po soudech. Teď si ale mohl konečně alespoň trochu oddychnout, klatovský soud ho obžaloby zprostil.

Řeč je o dnes 49letém muži, který před časem bydlel se svou početnou rodinou v Klatovech.
Dívka tvrdila, že její vlastní otec za ní od jejích 15 let opakovaně chodil do dětského pokoje, svlékal ji, osahával, strkal jí do přirození prsty a následně i penis, a to přesto, že ji to bolelo a odstrkovala ho.

„Říkal mi, abych udělala kočičku. Musela jsem si kleknout na všechny čtyři a pak se to stalo,“ popsala dívka například jeden z večerů. Dodala, že když ji to tehdy moc bolelo, došel otec do kuchyně, natřel si penis olejem, přiměl ji znovu udělat „kočičku“ a pokračoval. „Dívce se otcovo chování nelíbilo, ale s ohledem na své rozumové schopnosti a velmi slabou pozici v rodině se nebránila,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

Otec šesti dětí, který má za sebou stejnou řádku soudních trestů, ale před soudem popřel, že by se čehokoli dopustil. Řekl, že si dcera, kterou po smrti její matky roky vychovával s novou manželkou, vše vymyslela, a vykreslil ji v těch nejhorších barvách. „Po operaci hlavy se úplně změnila. Moji manželku kopla do břicha v době, kdy byla těhotná. Ubližovala mladším sourozencům, a když dostala k narozeninám papouška, zlomila mu vaz. A nedokázala říci proč,“tvrdil muž, který dívku opakovaně označil za lhářku.

Znalci se neshodli

Zda ale skutečně lhala, na tom se nedokázali shodnout ani psychologové. Podle soudní znalkyně, která byla slyšena při druhém líčení, je dívka věrohodná a skutečně byla zneužívána. Školačka by si podle ní vzhledem ke své inteligenci nebyla takovou věc schopna vymyslet a navíc ji opakovaně popsat. „Nemá sklony ke lhavosti a z ničeho nebyl zřejmý ani motiv msty vůči otci,“ uvedla znalkyně. Advokát obžalovaného si ale vyžádal revizní znalecký posudek a druhý znalec při dosud posledním líčení naopak řekl, že školačka je nevěrohodná a má sklony ke lhaní.
Soudní senát se tak nakonec rozhodl muže obžaloby zprostit. „Důvodem byla pochybnost, že se obžalovaný skutku dopustil. A to s ohledem na znalecký posudek, který říká, že dívka je nevěrohodná, navíc z její výpovědi i z dalších důkazů je zřejmé, že se v minulosti dopouštěla lhaní,“ vysvětlil soudce Jaromír Veselý.
Muž ale ještě nemá vyhráno, státní zástupce si ponechal lhůtu na vyjádření. Pokud se proti rozsudku odvolá, bude se případem zabývat krajský soud.

Týdeník Klatovska

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.