Pacientská sdružení chtějí financování od státu, nemají peníze

ilustrační foto: Photorack

Pacientským sdružením  chybějí finance. Chtějí vést jednání s ministerstvem a dalšími institucemi, neboť často nemají ani na kancelář.

„Nedostatečná podpora státu a problém se získáním prostředků na provoz, to řeší asi všechny pacientské organizace,“ říká Eva Knappová, ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu. Podle ní je třeba, aby se pacientská sdružení už začala hlásit o financování od státu, jež by jim zajistilo důstojnou existenci.

Na nedávném setkání Akademie pacientských organizací na americké ambasádě si na tento problém stěžovali prakticky všichni.

Pacientská sdružení někdy čelí kritice za to, že se nechávají sponzorovat farmaceutickými firmami. Jenže jiná podpora se hledá jen těžko.

Veškeré dotace, dary a příspěvky bývají obvykle vázány na konkrétní projekt.

Na samotný provoz a denní činnost sdružení však prostředky chybějí. I proto má úspěch projekt Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, tedy Akademie pacientských organizací.

V tomto projektu se pacienti učí správně vést účetnictví neziskové organizace nebo hledat dotace.

Akademie také sama vyhledává a zveřejňuje různé dotační programy státních i jiných institucí, díky nimž mohou pacientská sdružení žádat o podporu.

Ze zhruba 90 aktivních pacientských organizací jich 57 akademii takto yužívá.

invArena

ilustrační foto: Photorack

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.