Syndrom nezdravých budov

ilustrační foto: PhotoRack.net

Možná i vy trpíte syndromem nezdravých budov. Jedná se o kombinaci onemocnění, která s sebou přináší pobyt ve špatně zařízených či izolovaných budovách. Hlavními problémy jsou vydýchaný vzduch, horko nebo naopak zima. Jak jim ale předejít….?

FTV Prima

Tři čtvrtiny základních a mateřských škol trpí syndromem nezdravých budov. Důvodem je nedostatečné zabezpečení staveb proti výkyvům venkovních teplot. Úřední řečí, jsou to technické nedostatky, které mohou mít negativní vliv na zdraví a psychiku lidí, kteří v budovách pobývají.

Zuzana MATHAUSEROVÁ, vedoucí laboratoří hygieny práce Státního zdravotního ústavu:
Lidé mají nespecifické zdravotní problémy, pálí je oči, bolí je hlava, vysychají jim sliznice, ale jakmile opustí tuto budovu, tak všechny příznaky pominou a zase je jim dobře.

Příliš vysoká teplota uvnitř a nedostatek vzduchu ale nejsou jediné, co v takovýchto budovách číhá. Při zvýšené teplotě totiž dochází k uvolňování nebezpečných látek obsažených v nábytku a ty potom dýcháte.

Petr VOGEL, sekretář představenstva České rady pro šetrné budovy:
Veškerý nábytek obsahuje určité množství takzvaných těkavých látek, jako například formaldehyd, a tyto těkavé látky jsou rakovinotvorné. To znamená, pokud takový prostor není větraný, tak zkrátka není příznivý pro zdraví.

Syndrom nezdravých budov se ale netýká jen škol. Vysoké riziko přehřátí hrozí zejména v nemocnicích a léčebnách. Bez problémů nejsou ani administrativní budovy.

Petr VOGEL,
Většina dnešních rekonstruovaných budov po výměně starých oken za nová, kde ta nová okna jsou zcela těsná, nemá žádný systém přívodu čerstvého vzduchu.

V moderních kancelářských komplexech není výjimkou, že jediným způsobem, jak dostat vzduch dovnitř, je klimatizace. Ve chvílích, kdy ale nefunguje tak, jak má, si mohou projít zaměstnanci očistcem.

Pokud i vás trápí syndrom nezdravých budov, můžete ho alespoň částečně kompenzovat, a to dodržováním pitného režimu nebo častým větráním.

Prima FTV.

ilustrační foto: PhotoRack.net

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.