Letos bude zřejmě více otrav houbami

Téměř tři desítky pacientů ze střední a jižní Moravy skončily v souvislosti s letošní houbařskou sezonou v péči lékařů. U dvou z nich se prokázala otrava z muchomůrky tygrované, v jednom případě šlo o otravu muchomůrkou zelenou. Tento případ ze Zlínského kraje skončil tragicky, žena na následky otravy zemřela.

Podle mykologů nemusejí být čísla ještě konečná. Díky teplému podzimu totiž podle nich houby stále rostou, včetně těch jedovatých.

„Letos jsme zaznamenali celkem 26 případů a jeden případ, kdy žena zemřela. Z 26 pacientů bylo 16 z Olomouckého kraje, osm ze Zlínského kraje, odkud pocházela i zemřelá paní, a dva z Jihomoravského,“ řekla toxikoložka Jana Tomková z Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc.

Podle toxikoložky většinou o otravy nešlo, lidé spíše podcenili skladování hub nebo tepelnou přípravu. „Z 26 případů byly pozitivní pouze dva. Jeden z Olomouckého kraje a druhý ze Zlínského kraje. V obou šlo o toxin muchomůrky muskarin, pravděpodobně šlo o záměnu a posbírali muchomůrku tygrovanou,“ uvedla Tomková.

Žena ze Zlínského kraje, která otravě podlehla, požila podle odborníků smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou, prokázán byl u ní toxin amanitin. „Do nemocnice se dostala až po třech dnech, ačkoliv jí byla poskytnuta veškerá péče, na následky otravy zemřela,“ doplnila Tomková.

Podle odborníků bylo letos zřejmě případů více, srovnání však budou mít až v následujících letech. Od letoška se zaměřili na rychlé rozpoznání otrav i díky novému přístroji a metodice, která jim umožní rozpoznat jednotlivé toxiny, které se v muchomůrkách vyskytují. „Výsledek máme do 2,5 hodin a informace předáme ošetřujícími lékaři. Čas tady hraje velkou roli,“ doplnila Tomková.

Podle mykologů nemusí být počet případů kvůli otravám z hub konečný. „Lidé mi ještě denně nosí houby a nejde jen o jednotlivce. Pořád rostou a rostou i jedovaté, hlavně muchomůrka zelená a tygrovaná. Je možné, že to není konečné číslo,“ řekl dnes ČTK mykolog Jiří Polčák. Lidé by měli podle něj nejen dávat pozor, aby nesbírali jednovaté houby, ale měli by být obezřetní i při skladování a zpracování hub.

(3, 1)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.