Invalidní důchodkyně musí splatit milion

Přehnaná důvěra v partnera se někdy nevyplácí. Na společný život a hospodaření bez psaných záruk teď doplácí invalidní důchodkyně z Brna. Její bývalý partner se obrátil na soudy. Proč?

Tv Barrandov – reportáž

Chce vrátit peníze, které údajně utratili společně. Těžce nemocné ženě, která čeká na transplantaci slinivky, teď nezbude, než expartnerovi vrátit milion korun. Potvrdil to totiž odvolací soud.

Partner na její bankovní účet poslal milion korun z prodeje domu. Společně žili, ona z invalidního důchodu, on z nepříliš vysoké mzdy. K finanční rezervě prý proto sahali poměrně často. Po rozchodu jí bývalý přítel zažaloval, peníze prý utratila bez jeho vědomí.

Lenka SMUTNÁ POLACHOVÁ, mluvčí Krajského soudu v Brně:
Obžalovaná byla odsouzena k trestu odnětí svobody v trvání 2,5 roku. Tento trest jí byl podmíněné odložen na zkušební dobu čtyř let. Byla odsouzena za trestný čin zpronevěry.

redaktorka:
Městský soud navíc určil, že musí celý milion vrátit, a ani odvolání na tom téměř nic nezměnilo. Krajský soud sice o něco snížil celkovou částku, kterou musí paní Matějková bývalému příteli vyplatit, polepšila si ale jen o 2 800 korun. Pro ženu, která z invalidního důchodu živí osmnáctiletého syna, je splacení tak vysoké částky téměř nereálné. Nic totiž nevlastní, a tak nemá co prodat. Každou chvíli ji navíc mohou zavolat z nemocnice, kde by měla podstoupit transplantaci slinivky.

Iveta MATĚJKOVÁ, invalidní důchodkyně:
Strašně, strašně se cítím, protože prostě to dopadlo opět v můj neprospěch a absolutně si nedokážu představit, jak budem se synem žít dál.

redaktorka:
Původce současných těžkých chvil paní Matějkové se s námi o svoji verzi událostí podělit nechtěl.

Zdeněk DVOŘÁK, bývalý přítel Ivety Matějkové:
Já se k ničemu vyjadřovat nebudu a nemám o to vůbec zájem.

redaktorka:
U soudu ale tvrdil, že svoji útratu nad rámec toho, co si mohl dovolit z výplaty, hradil z úspor. O tom, že jeho tehdejší přítelkyně postupně z milionu vybírala, prý nic nevěděl.

Iveta MATĚJKOVÁ, invalidní důchodkyně:
Jestli prostě v tomhle státě existuje někdo, kdo by nám v této věci mohl pomoci, kdo by prostě se mohl tímhle případem prostě zaobírat nebo prošetřit to pořádně, tak moc vás o to prosím. Už kvůli mému synovi.

redaktorka:
Iveta Matějková teď se svou právničkou připravuje dovolání k Nejvyššímu soudu. Kvůli chatrnému zdraví hůř zvládá psychický stres a nervy zase ničí její tělo. Z tohoto začarovaného kruhu marně vyhlíží únik.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.