V Pákistánu rekordně přibylo případů obrny

V Pákistánu byl letos registrován nejvyšší počet případů onemocnění dětskou obrnou za posledních 15 let.

Zaznamenáno bylo už 202 nových případů obrny, nárůst nemocných tak překročil 199 případů z roku 2001, nedosáhl ale ještě zdaleka předchozího rekordu 558 případů z roku 1999.

Zdravotničtí činitelé přisuzují nárůst počtu onemocnění útokům na očkovací týmy, informoval britský server BBC.

Většina nových případů nákazy obrnou je hlášena z kmenových území na severozápadě země. Právě tam napadají očkovací týmy ozbrojenci hnutí Taliban, kteří tvrdí, že očkování je jen zástěrkou pro špionáž a součástí západního spiknutí s cílem sterilizovat muslimy.

Od prosince 2012 už ozbrojenci Talibanu zabili při útocích kolem 60 lidí, včetně zdravotníků a policistů střežících zdravotnické týmy.

Pákistán je spolu s Afghánistánem a Nigérií jednou z posledních tří zemí na světě, kde je dětská obrna stále endemicky přítomna. I přes masivní investice mezinárodního společenství do vakcinačních programů se Islámábádu nedaří šíření obrny zastavit.

Světová zdravotnická organizace (WHO) letos uvalila na Pákistán cestovní restrikce. Na jejich základě se nyní musejí všichni Pákistánci, kteří chtějí vycestovat za hranice, prokázat osvědčením o očkování proti obrně.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.