Naše interaktivní cesta: bez poučování, hlavně prožitky

ilustrační foto: zchizzerz / sxc.hu

Na unikátní výstavě Naše cesta si lidé vyzkoušejí život tělesně,  zrakově a také sluchově postižených. A zjistí, že poučit se je možné i hravě a velmi zábavně.

Jak hrají pexeso nevidomí? Jak se hudba tlumočí do znakové řeči? Dá se hrát basketbal z vozíku? Dokážou lidé s postižením zraku například rozlišit barevné a bílé prádlo předtím, než ho vloží do pračky? Nebo poznat, že voda, kterou lijí do sklenice, už je téměř po okraj?
Ano, je to možné. Díky různým pomůckám, které lidem s tělesným, zrakovým nebo sluchovým postižením usnadňují život v činnostech, jež jsou pro jiného v podstatě automatickou banalitou. Ten si také takové pomůcky sotva dovede představit, protože o jejich existenci ani nic netuší.

Hlavně nepodceňovat, ani nelitovat

To se teď může změnit. Na holešovickém výstavišti v Praze se právě koná výstava Naše cesta. Navazuje na loňský úspěšný první ročník a její letošní podoba nemá v Česku obdody.
Není to totiž výstava, na které chodíte a na nic nesmíte sáhnout. Naopak. Tady si vše vyzkoušet musíte. Je to svět zážitků pro malé i velké a smyslem je pochopit, jak žijí zdravotně postižení lidé a že není důvod, aby byli podceňováni, odstrkováni, nebo dokonce litováni. „Nebudeme mentorovat, dojímat ani děsit. Zcela záměrně budeme děti i dospělé zapojovat do konkrétních situací ze života člověka se zdravotním postižením,“ říká Slávka Hocká z Nadace Sirius, která výstavu v rámci projektu chodicilide.cz pořádá.

Smyslem výstavy je prolomit bariéry, které mezi většinovou společností a lidmi se zrakovým, sluchovým či tělesným postižením staví nevědomost, neznalost nebo nepochopení. „Při troše snahy, porozumění a účelné pomoci mohou být i lidé s postižením běžnou součástí pomoci. Dokonce se od nich můžeme lecčemu přiučit,“ dodává Hocká.

A tak si návštěvníci výstavy budou moci osobně prožít manipulaci s ortopedickým vozíkem v prostředí nádraží i ulice, vyzkoušet si, jaké to je, orientovat se na náměstí bez kontroly zrakem, nebo zažít pocity člověka v hotelu, který neslyší zvuky kolem sebe.

Ve speciálním bytě budou na běžných každodenních činnostech k vyzkoušení i různé nástroje, pomůcky a postupy. Návštěvníci dostanou možnost pobavit se při speciálních sportech a hrách, které lidem s postižením obohacují život.

A přijdou také víkendové bonusy: sportovní, výtvarné nebo divadelní dílny a těšit se můžete na různá zajímavá setkání. Výstava Naše cesta navazuje na loňskou výstavu Moje cesta, která byla velice úspěšná. Přišlo 7 300 lidí, z toho přes 3 300 dětí. Podobný projekt jako teď v Praze si pořadatelé vyzkoušeli na jaře v Brně, kde návštěvnost dosáhla téměř 20 tisíc.

„Vlastně slovo výstava je trochu zavádějící. Letos jde přímo o model normálního světa, plný aktivit a zážitků. Informace o životě se zdravotním postižením, o tom, jak se chovat, jak úspěšně komunikovat a jak účinně pomáhat, se budou návštěvníci dozvídat přímo v akci, na stanovištích, která imitují situace z běžného života,“ říká Hocká. Personál výstavy tvoří většinou ti nejpovolanější – lidé, kteří se zdravotním postižením žijí, studují a pracují.

FAKTA Výstava pro děti i dospělé Kde: Výstaviště, Praha-Holešovice, Křižíkův pavilon B Kdy: 1. 10.–30. 11. 2014, Po–Pá: 9 až 17 hodin, So–Ne: 10 až 18 hodin Vstup: zdarma, bez rezervace Více na: www.vystavanasecesta.cz

ilustrační foto: zchizzerz / sxc.hu

Mladá fronta Dnes           http://www.idnes.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.