Střídmé pití piva může pomáhat proti infekčním chorobám

Střídmé pití piva by mohlo být prospěšné jako prevence některých infekčních chorob. Závěr jedné ze studií prezentovaných na sympoziu Pivo a zdraví v Bruselu byl překvapivý i pro ředitele celé akce, španělského profesora Ramóna Estrucha.

„Zásadní důraz je kladen na ‚umírněné pití‘ vždy společně se zdravou dietou,“ zdůraznil Estruch, lékař z barcelonské kliniky a profesor medicíny na tamní univerzitě. Zmíněná studie podle něj naznačuje, že lidé, kteří se takto stravují, mají méně záznamů o infekčních chorobách dýchacího systému.

„Myslím, že to má imunologické efekty, podporu naší obrany. Je to nová studie, pouhé otevřené dveře,“ poznamenal Estruch. Umírněné pití podle něj znamená dvě sklenice piva denně u dospělého muže, jednu u ženy, vždy ovšem s jídlem. Nelze to prý však zcela zobecňovat, protože někteří lidé mohou být k chorobám náchylnější než jiní.

Dopolední část debat sympozia se točila kolem možných dalších zvýšení zdraví prospěšných efektů nápoje, diskutovalo se ale také o studiích mapujících dopady složek obsažených v pivu na choroby krevního oběhu a podobně.

Jiná ze studií tak na srovnání kalorických hodnot různých jídel a nápojů například dokazovala, že při střídmém pití piva není zákonitě nutný vznik „pivního pupku“.

Letošní ročník sympozia Pivo a zdraví byl v pořadí už sedmý. V Belgii, zemi známé svou pivní kulturou, se koná každý druhý či třetí rok a má umožnit vědcům prezentaci nejnovějších poznatků o zdravotních přínosech umírněného pití piva.

Jak dnes připomněl Estruch, do výzkumu kladných účinků piva hodně investují nejrůznější evropské pivovary. „Tohle je cesta, jak můžete nabídnout výsledky nejen jim, ale celé společnosti,“ dodal.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.