Stát by měl podle lidí věnovat víc pozornosti Alzheimerově nemoci

ilustrační foto: Ginny Austin / sxc.hu

Onemocnění Alzheimerovou chorobou by stát měl věnovat víc pozornosti než nyní, myslí si 77 procent lidí. O něco méně občanů, 71 procent, tvrdí, že se o této nemoci spojované se stářím dostatečně nemluví, ačkoli populace stárne. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK.

Alzheimerova choroba patří mezi nejobávanější nemoci současnosti. Narušuje mozek a způsobuje pokles jeho funkcí spojených s myšlením, pamětí a úsudkem. Pacient je trvale závislý na pomoci druhých. Ztrácí paměť i běžné návyky, schopnost orientace v čase a prostoru, přestává být schopen komunikace i samostatného pohybu.

Právě se ztrátou paměti si nemoc spojuje nejvíce lidí, konkrétně 58 procent. Třináct procent dotázaných si chorobu spojuje s demencí, méně než deset procent se zmateností, nesoběstačností a rozpadem osobnosti. Podle 13 procent lidí je nemoc spojená obecně se stářím.

Jako možné rizikové faktory vzniku onemocnění občané nejčastěji uváděli genetické předpoklady a vyšší věk. Přes 40 procent dotázaných na druhou stranu neví, co by mohlo podnítit vznik onemocnění.

Dvě třetiny lidí uvedly, že nejčastějším příznakem onemocnění je ztráta paměti a zapomínání. Přibližně čtvrtina občanů zmínila dezorientaci, 17 procent lidí nebylo schopno vyjmenovat ani jeden příznak.

Dotázaní hodnotili i závažnost vybraných onemocnění pomocí známek od 1 do 5, kdy jednička znamenala velmi závažné onemocnění a pětka opak. Alzheimerova choroba vyšla s průměrnou známkou 1,41 a Parkinsonova nemoc 1,45. Jako závažnější onemocnění z vybraných diagnóz byla vnímána jen rakovina tlustého střeva, která měla známku 1,24, uvedli autoři průzkumu. Vedle toho cirhózu jater, klíšťovou encefalitidu nebo hepatitidu B lidé pokládají za méně závažné nemoci.

V ČR podle statistik má Alzheimerovu nemoc až 80.000 lidí. Vyléčit se nedá, její průběh ale je možné ovlivnit způsobem života, který člověk vedl před propuknutím nemoci.

Agentura provedla internetový průzkum v první polovině září mezi 500 lidí ve věku 15 až 59 let.

ilustrační foto: Ginny Austin sxc.hu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.