Vzniká praktický manuál pro vzdělávání dětí s postižením

Vzdělávání dětí s postižením v běžných třídách bude jednotné na všech základních školách. Umožní to praktické katalogy, které vytvořili pedagogové a psychologové ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci. Jde o projekt ministerstva školství. Žádná podobná ucelená příručka dosud neexistovala.

Česká televize – reportáž

Výuka českého jazyka ve 3. třídě na Základní škole v Dolanech u Olomouce. S dětmi se tady denně učí i tělesně postižený 9-letý Vojta. Když chce, může pracovat i s počítačem. Hlavně, že není s učivem pozadu.

Protože má Vojta speciální vzdělávací potřeby, jeho učitelka se na každou hodinu musí pečlivě připravit. Díky této příručce je pro ni teď práce snadnější a hlavně rychlejší. Do nových katalogů nahlíží denně.

Ivana SITKOVÁ, učitelka ZŠ Dolany:
Teď se dívám momentálně na klima třídy, jak Vojtu začlenit mezi ostatní spolužáky, aby ho brali děti takový, jaký je, a vlastně spolupracovali a současně mu i pomáhali.

redaktorka:
Katalogů je šest podle druhů postižení. Eva Čadová spolu s dalšími kolegy vytvořili příručku pro děti právě s tělesným postiženým. Celý katalog je podle ní 500 stran rad a návodů, jak vzdělávat děti nejen s tímto znevýhodněním, ale například i s logopedickými potížemi.

Eva ČADOVÁ, vedoucí speciálního pedagogického centra v Olomouci:
To by měla být taková kuchařka pro učitele. Pomůžou jim najít metody, formy práce, pomůcky, které mohou využít, kdy má učitel plnou třídu dětí, tak jeho situace je taková, že někdy není ani čas ani prostor a tady by měl mít možnost to mít pohromadě.

Ivana SITKOVÁ,
Ten individuální přístup je tam nezbytný, a pokud to bude jako takhle souhrnně sepsané, co a jak, tak to usnadní práci a usnadní to vlastně i začlenění těch dětí do kolektivu a vůbec jejich úspěšnost v tom školním životě.

redaktorka:
Katalogy až do konce letošního roku ověřují učitelé na 120 školách v České republice. Poté budou upraveny tak, aby co nejlépe odpovídaly potřebám učitelů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.