Sdružení Náruč zakládá firmu, kde budou pracovat lidé s postižením nebo dlouho nezaměstnaní. Chtějí nabídnout na trh čerstvé těstoviny.
Chuť čerstvých těstovin lze prý přirovnat k nudlím, které se kdysi doma dělávaly ručně. Vaří se jen dvě nebo tři minuty, obsahují méně lepku, jsou zdravější a daleko lépe se do nich vsakuje omáčka.
Od září je budou vyrábět zaměstnanci sociální firmy Náruč v Řevnicích v Praze-západ. Uplatnění zde najdou lidé se zdravotním postižením nebo ti, kteří jsou nejméně rok bez práce.
Firmu založilo místní občanské sdružení Náruč, které v Řevnicích provozuje chráněnou kavárnu. „Chtěli jsme zkusit reálné podnikání, zkrátka otestovat, zda budeme konkurenceschopní.
Jedenapadesát procent případného zisku z výrobny těstovin chceme investovat zpět do podnikání, devětačtyřicet procent se vrátí do sdružení Náruč, kde bude financovat naše sociální služby,“ popisuje pracovnice Náruče Helena Cyrnerová.
Podle Cyrnerové sdružení nějakou dobu již uvažovalo nad tím, jak by se mohlo alespoň z poloviny stát nezávislým na dotacích či grantech. Zároveň má Náruč dlouhodobý problém s přetlakem zájemců o práci. V kavárně pracuje devatenáct lidí, stále se však hlásí další.
Nyní zkoušejí mouku a vejce. Chtějí nejvyšší kvalitu
„Jeden z našich pravidelných zákazníků z oboru gastronomie nám dal tip na čerstvé těstoviny, protože jejich výrobců v Česku moc není,“ říká Cyrnerová.
Celé loňské léto a podzim tak ve sdružení plánovali a počítali, zda výrobu rozjet. Posléze odkoupili od Řevnic staré nádraží, kde se rozhodli výrobnu spolu s obchůdkem vybudovat. Otevřít chtějí v září, do té doby je čekají perné dny.
Nyní se například pouštějí do rekonstrukce budovy nádraží, která vyžaduje velkou opravu. Proto nyní shánějí dobrovolníky z okolí, kteří by jim v týdnu od 23. do 27. března přišli vypomoci.
Současně zaměstnanci Náruče začínají testovat potraviny, ze kterých budou těstoviny vyrábět.
Jediné, co se do těsta dává, je totiž mouka, voda a vejce. „Chceme dbát na vysokou kvalitu ingrediencí. Nyní zkoušíme italské a francouzské semolinové mouky – mouky z pšeničné krupice. Vejce chceme kupovat česká. U vody zvažujeme, zda použijeme pražskou, nebo řevnickou. I její kvalita se totiž do chuti čerstvých těstovin promítá,“ popisuje Cyrnerová.
To nejdůležitější – recepturu – již má Náruč vyřešenou. V rámci grantového programu u nich totiž rok působí odbornice na přípravu čerstvých těstovin na mezinárodní úrovni Pavla Stine, která jim technologii výroby vymyslí přímo na míru. Přístroje zakoupí firma od italských výrobců.
Porce těstovin – 39 korun
Pokud se bude lahůdkářům dařit, chtějí přidat výrobu těstovin ochucených lososem, bazalkou nebo pestem. Časem by pak mohla přibýt třeba marmeláda, omáčky nebo sušenky. Výrobky pak chce Náruč prodávat v obchůdku nebo v samotné řevnické kavárně, kde budou od září nabízet i teplá jídla včetně právě čerstvých těstovin.
„Objednat výrobky půjde i přes web. Protože však těstoviny musejí být skladovány v lednici, zavedeme odběrná místa, kam si pro ně zákazníci budou moci zajet. K dostání budou i ve zdravých výživách,“ říká Helena Cyrnerová. Ceny chtějí přiblížit těm konkurenčním. Jedna porce těstovin tak bude stát asi 39 korun.
Dohromady bude firma zaměstnávat zatím deset lidí, čtyřicet procent z nich se zdravotním postižením či se sociálním znevýhodněním. V dubnu vyhlásí Náruč soutěž o název výrobků. Vítěz vyhraje sto kilo těstovin.
Mladá fronta DNES
Přidejte odpověď