OSN: V jižní Asii se polovina dívek vdává před 18. narozeninami

V jižní Asii se téměř polovina dívek vdává ještě před dosažením 18 let věku. Důvodem pro uzavření manželství je chudoba a společenská pravidla.

Uvedl to ve své zprávě Dětský fond OSN (UNICEF), který zároveň upozornil na vysokou dětskou úmrtnost a chronickou podvýživu v regionu.

Sňatky, kdy je nevěsta ještě dítětem, jsou v jižní Asii běžné. Před 18. narozeninami se vdává 46 procent děvčat, 18 procent vstupuje do manželství před dosažením 15 let věku. Rodiče dcery vdávají takto brzy, protože to vnímají jako správné; bojí se prý morálního odsouzení, které by ve společnosti následovalo, pokud by tak neučinili, uvádí se ve zprávě.
UNICEF mimo jiné vyzývá k podpoře dostupnosti vzdělávání pro dívky a k ekonomické podpoře, která by potlačila finanční motivy sňatku. Šedesát procent dětí regionu, tedy 100 milionů, stále nemá rodný list, který by jim pomohl odmítnout vstoupit do manželství.
Zpráva UNICEF dokládá, že jižní Asie sice dosáhla za 25 let pokroku v oblasti zdraví dětí, přesto ale upozorňuje na přetrvávají velkou nerovnost. „V regionu umírají každoročně přes dva miliony dětí ve věku do pěti let, a to z příčin, kterým lze zabránit,“ prohlásila Karin Hulshofová, regionální ředitelka UNICEF. Více než třetina dětí v zemích regionu trpí chronickou podvýživou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.