Chci se stát hlavní pečovatelkou své matky. Mohu dál chodit do zaměstnání?

ilustrační foto: PhotoRack

Dotaz: Má matka už se není schopna sama o sebe postarat. Zvažuji možnost, že bych se stala její hlavní pečující osobou. Pobírala bych příspěvek na péči, díky němuž bych se mohla o svou matku starat. Je nějak omezen můj možný výdělek? Budu moci dál chodit do zaměstnání, které mám poměrně dobře placené?

Odpověď:
Zákon nestanovuje výši příjmu, kterou si hlavní pečující osoba může vydělávat, avšak platí to, že musíte být schopna péče o svou matku. Pokud tedy Vaše matka potřebuje, aby o ni někdo pečoval po celý nebo alespoň většinu dne, jen stěží si budete moci dovolit dále chodit do zaměstnání.

Pokud však máte dobře placenou pozici, je dobré zvážit, zda se Vám vyplatí ze zaměstnání odejít a stát se pečující osobou své matky, maximální výše příspěvku na péči je totiž pouze 12000 korun.

Řešením Vaší situace by mohlo být to, že nebudete uvedena jako jediná pečující osoba, ale že pečovat bude více členů rodiny, v tu chvíli Vy budete mít časový prostor na své zaměstnání a péče o matku v rozsahu, který její zdravotní stav vyžaduje bude zajištěna.

Jednou z dalších možností je využít příspěvek na péči na zaplacení pečovatelské služby, kterou poskytuje některá z organizací zapsaných v registru poskytovatelů sociálních služeb.

Pokud byste ale získala zaměstnání nebo provozovala samostatně výdělečnou činnost výhradně z domova, nejsou Vaše výdělky nějak omezené a pravdou je, že v dnešní internetové době je tento způsob výdělku čím dál tím více běžný.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: PhotoRack

1 komentář

  1. Chtěla bych se starat o svoji matku,které je 84 let ale nevím jak si mám vyřídit sociálku a zdravotní pojišťovnu.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.