Čtvrtina Čechů patří do rizikových skupin víc ohrožených chřipkou

ilustrační foto: Brian Hoskins sxc.hu

Čtvrtina lidí v Česku patří do rizikových skupin, u nichž může chřipka vyvolat vážné zdravotní komplikace nebo i smrt. Ročně na následky chřipky zemře v tuzemsku více než 2000 lidí, v epidemii jich onemocní kolem milionu.

Lidé z rizikových skupin mají očkování zadarmo a očkování jim důrazně doporučujeme, řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula s tím, že nejvhodnější doba pro očkování je od září do listopadu.

Do rizikových skupin patří lidé nad 65 let a pacienti s chronickou nemocí srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater či diabetici, lidé po odstranění sleziny a po transplantaci krvetvorných buněk. Očkovat by se měli také lidé s vrozenou či získanou poruchou imunity, s cystickou fibrózou či chronickou anémií. Na očkování by podle Prymuly měli pomýšlet i příbuzní vážně nemocných pacientů a zaměstnanci pracující ve větších kolektivech. Právě jejich proočkovanost znamená ochranu i pro okolí.

„Doporučujeme očkování všude tam, kde je organismus nějakým způsobem handicapován a kde by mohl dotyčný mít závažnější průběh než běžná populace. Moc se neví o tom, že kombinace těhotenství ve vyšším trimestru a obezity je vůbec nejrizikovějším faktorem, což se potvrdilo právě v poslední pandemii,“ uvedl profesor.

U zdravých lidí zabrání očkování v 70 až 90 procentech onemocnění, u seniorů snižuje počty hospitalizací pro pneumonii a chřipku o 30 až 70 procent a riziko úmrtí až o 80 procent. Hospitalizaci se díky očkování může vyhnout až 70 procent diabetiků a kardiaků. U dětských astmatiků pomáhá očkování zabránit zhoršení astmatu ve zhruba 40 procentech případů.

Proti chřipce jsou očkováni bezplatně obyvatelé sociálních zařízení, kde je větší riziko šíření infekce.

Chřipková sezóna začíná zpravidla v říjnu, epidemie přichází většinou v lednu a vrcholí v únoru. Výrobci vakcín dovezou letos do Česka kolem 700.000 dávek. Pro lidi, kteří si očkování platí, vyjde vakcinace v průměru na 300 korun, z nichž 150 korun je za vakcínu, zbytek za aplikaci spojenou s vyšetřením zdravotního stavu.

ilustrační foto: Brian Hoskins sxc.hu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.