Nemocný britský hoch se bude v protonovém centru chystat na léčbu

Pětiletý britský chlapec Ashya King dnes v pražském protonovém centru podstoupí procedury nutné k naplánování postupu jeho léčby. Hoch má rakovinový nádor na mozku, jeho protonová léčba by měla začít příští pondělí.

Pro cizince si centrum za léčení dětí účtuje 1,8 milionu korun, peníze chlapcovi rodiče zřejmě získají především od dárců.

Rodiče dítěte se pro léčbu v Praze rozhodli, protože v Británii nebyla tato metoda k dispozici a v centrech ve Francii, Německu, Švýcarsku nebo Švédsku prý narazili na administrativní problémy. Protonová léčba podle některých lékařů šetří zdravé tkáně kolem nádoru, a je tak šetrnější k pacientům.

Ashya v protonovém centru absolvuje konzultace s ošetřujícím lékařem a anesteziologem. Pak bude na dvě hodiny uspán mimo jiné proto, aby pro něj mohli na míru připravit speciální masku používanou při ozařování a formu, v níž bude malý pacient během procedur fixován. Na základě výsledků vyšetření budou vytvořeny ozařovací plány. Léčebné ozařování podpoří chemoterapie.

Britský chlapec byl v pondělí po příletu ze Španělska hospitalizován ve Fakultní nemocnici Motol, kde financování jeho léčby zatím nebylo vyřešeno. Do jihoevropské země Ashyu jeho rodiče odvezli na konci srpna z britské nemocnice bez vědomí lékařů. Chtěli tam prý prodat rekreační nemovitost, aby získali peníze na léčbu. Britské úřady na ně ale vydaly zatykač kvůli zanedbání péče, a než ho stáhly, strávili manželé Kingovi několik dní ve vazbě.

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.