V kavárně místo číšníků bývalí vězni

ilustrační foto: ElvertBarnes / Flickr.com

Díky Klausově amnestii opustilo věznice mnoho odsouzených. Netrvalo ale dlouho a spousta z nich putovala zpátky za mříže. Zčásti i proto, že jim s návratem do společnosti nikdo nepomáhá.

TV Barrandov – reportáž

právě proto vznikla v Praze kavárna, která zaměstnává bývalé vězně. Školí je na zkušené restauratéry. Podniků s podobným záměrem je v metropoli hned několik. Třeba Café Na půl cesty, zaměstnávající schizofreniky, anebo Tichá kavárna, kde vás obslouží neslyšící.

Dismas – kavárna bez předsudků je projekt, ve kterém je hlavní myšlenkou dát šanci lidem, kteří ser potřebují začlenit zpátky do společnosti. O práci se mohou ucházet ti, kteří jsou po výkonu trestu odnětí svobody, tedy bývalí vězni.

Kateřina PLHÁKOVÁ, manažerka projektu:
Je spousta organizací, které pomáhají ostatním cílovým skupinám, ale lidem op výkonu trestu v podstatě nic moc nikdo pomáhat nechce, protože to je neoblíbená cílová skupina.

redaktor:
Projekt je financován Evropskou unií a zaměstnanci tak dostanou základ k tomu, aby se později mohli uplatnit na trhu práce.

Zdeněk LUZUM, metodik profesního vedení:
Standardně se museli naučit vůbec jak funguje restaurace, jakým způsobem obsluhovat hosty a pak pokračovali dál k vaření a ke slušnému chování co se týče gastronomických předpisů a pravidel.

redaktor:
Patronát nad projektem převzala herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová.

Yvetta BLANAROVIČOVÁ, patronka projektu:
Člověk by se neměl posuzovat podle pravěku, jak já říkám, protože pravěk je historie, ale měl by se posuzovat podle toho jakej je. Proto to podporuju.

Kateřina PLHÁKOVÁ, manažerka projektu:
V současné době máme deset zaměstnanců z cílové skupiny plus dva baristy, kteří jsou mimo cílovou skupinu a v rámci projektu plánujeme zaměstnat celkem dvacet osob.

redaktor:
Momentálně je zaměstnáno a školeno pět mužů a pět žen, kteří byli v minulosti trestáni. Slova, která jsou napsána na zdi kavárny mluví jasně. Tady mají lidé šanci udělat svůj nový životní krok.

ilustrační foto: ElvertBarnes Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.