Na roadshow se zítra lidé dozvědí vše o prevenci rakoviny

Každý svého zdraví strůjcem výstava osvěta

Vše o prevenci rakoviny se lidé dozvědí na roadshow, která startuje v úterý z Palackého náměstí od sídla ministerstva zdravotnictví.

Zájemci například mohou napsat vzkaz blízkým a motivovat je k návštěvě preventivního vyšetření, stejně jako to dělají tváře kampaně herci Chantal Poullain, Ilona Svobodová a Jan Čenský. Po Praze navštíví roadshow 15. září Znojmo, 25. září Kladno, 16. října Liberec a 21. října Ústí nad Labem.

„Rád bych osobně požádal občany, aby nepodceňovali prevenci rakoviny a využili možnosti screeningových vyšetření. Pokud se nemoc včas zachytí, znamená to vysokou šanci na záchranu života,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ministerstvo spolu se zdravotními pojišťovnami spustilo letos projekt adresného zvaní na prevenci tří nejčastějších nádorových onemocnění v ČR – rakoviny tlustého střeva a konečníku, rakoviny prsu a rakoviny děložního čípku.

Projekt podporuje celorepubliková informační kampaň, jejíž součástí je osvětová roadshow. První etapa roadshow skončila v červnu, nyní začíná druhá etapa, třetí bude v první půli příštího roku.

V první etapě navštívila roadshow devět měst a oslovila na 10.000 lidí. Chce motivovat lidi, aby se postavili vlastnímu strachu z případného nálezu, právě to je totiž první krok k uzdravení.

Zdravotní pojišťovny rozešlou letos a příští rok až 3,6 milionu dopisů s pozvánkami nejvíce ohroženým skupinám obyvatel. Data pojišťoven potvrdila, že zájem o screening vlivem dopisů stoupá – od ledna do dubna letošního roku meziročně vzrostl u Všeobecné zdravotní pojišťovny počet screeningových vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku o 30,9 procenta a u rakoviny prsu o 11 procent. U Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra to bylo u screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku o 66 procent a u rakoviny prsu o 67 procent.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.