Prsten, který umí číst

Slepým a zrakově postiženým, kteří nemohou číst, svitla naděje. Vědci totiž přišli s vynálezem, takzvaným prstenem na čtení, který dokáže rozluštit a nahlas předčítat text, který má člověk před sebou. TV Barrandov – reportáž
Hudba budoucnosti nebo spíš hlas budoucnosti, především ale naděje pro všechny, kteří nemůžou nebo z nějakého důvodu nejsou schopni číst text, který mají před sebou. Podle vědců ze Spojených států amerických a Singapuru to za ně udělá tento nový vynález.

Suranga NANAYAKKARA, vědec:
Šli jsme mnohem hlouběji do aspektů čtení textu, až jsme vytvořili tuto verzi, která má mnohem vyšší rozlišení kamery a jeden z mých kolegů vyvinul algoritmus, díky kterému prsten zaměří a čte to, na co ukazují konečky prstů.

Wong Meng EE, zrakově postižený:
Okolo nás je obrovská spousta informací, mnoho z nich k nám přichází spontánně. Možnost přijímat tyto informace je podle mě obrovský obrat v životě každé osoby se zrakovým postižením.

redaktorka:
Přestože je prsten na čtení výraznou pomocí, podle vědců se nehodí ke čtení stostránkových románů.

Roy SHILKROT, vědec:
Prsten je vhodnější pro čtení kratších textů, jen pár vět dlouhých, něčeho jako jsou dopisy nebo menu. Jakékoli informace, které potřebujete, když jdete ven z domu. Pak totiž vznikne nejmenší množství možných chyb.

redaktorka:
Aby čtení probíhalo, jak má, umí prsten svému uživateli kromě předčítání textu dát pomocí zvuků nebo vibrací najevo, že prsten vybočil z řádku.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.