V Balinách se otevřel bezbariérový areál pro zahradní terapii

Přírodní zvonkohru, záhony s aromatickými květinami pro nevidomé nebo vyvýšené záhony pro vozíčkáře nabízí mimo jiné bezbariérový areál pro zahradní terapii, který se slavnostně otevřel v Balinách u Velkého Meziříčí.

Zařízení bude sloužit hlavně dětem a mládeži se zdravotními potížemi nebo ze sociálně slabších skupin. S podporou Evropské unie areál v bývalém statku vybudovala obecně prospěšná společnost Chaloupky. Pro veřejnost se areál otevře v sobotu.

„Zahrada vychází z prvků okolní přírody, lidé zde najdou suchou stráň, tůňku nebo mokřad. Průlezky, skluzavky a nejrůznější typy hřišť jsou uzpůsobené i pro vozíčkáře. V budově je výstava hraček a výukových pomůcek,“ řekla vedoucí pracoviště Jana Audy.

Areál bude otevřený celoročně. Během týdne v něm bude probíhat program pro objednané skupiny, o víkendech se budou konat akce pro veřejnost. Náklady kolem 20 milionů korun z většiny uhradila evropská dotace.

Cílem zahradní terapie je prostřednictvím pobytu na zahradě a díky kontaktu s rostlinami a přírodními materiály aktivovat paměť, pozornost, myšlení, učení, tvořivost a časoprostorovou orientaci. Zdravotně znevýhodněným dětem pomůže zlepšit jemnou i hrubou motoriku, svalovou sílu, úchopy a rovnováhu. Sociálně znevýhodněným může kontakt s přírodou usnadnit jejich začleňování do společnosti a podporovat jejich aktivní život.

Obecně prospěšná společnost Chaloupky je největším střediskem ekologické výchovy na Vysočině, jejím zřizovatelem je Český svaz ochránců přírody Kněžice. Dlouhodobě se věnuje jednodenním i pobytovým programům pro školy s ekologickou a přírodovědnou tématikou.

Během programů děti a dospělí zažijí pobyt v přírodě, pozorování rostlin a živočichů, krmení hospodářských zvířat na dětské farmě, rukodělné práce a spoustu dalších činností souvisejících se životem na venkově. Pracoviště už Chaloupky mají v Brtnici, Kněžicích, Horní Krupé a ve Velkém Meziříčí, další připravují v Krátké u Sněžného.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.