Nový laser zabrání narození dětí „ze zkumavky“ s genetickými vadami

ilustrační foto: puravida / MorgueFile

Fakultní nemocnice Brno bude díky novému laseru za milion korun provádět lepší diagnostiku genetických onemocnění u embrya při umělém oplodnění. Neměly by se tak již rodit děti s např. Downovým syndromem.

Cílem nákupu nového zařízení je, aby se již nerodily dětí s například Downovým syndromem či jiným genetickým onemocněním a také snížit počet potratů ze zdravotních důvodů.

„Nemocnice je prvním státním zařízením v zemi, které tímto laserem disponuje,“ řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová s tím, že v soukromé sféře jej má jen několik málo subjektů.

V České republice se každoročně uskuteční na 20 tisíc umělých oplodnění.

Nemocnice laser získala díky nadačnímu fondu Fann dětem. Přístroj poslouží při umělém oplodnění k oddělení buněk z embrya, které vzniklo spojením vajíčka a spermie v umělých laboratorních podmínkách.

„Zdraví buněk pak prozkoumá genetická laboratoř a na základě jejích výsledků se rozhodneme, zda embryo vložíme do dělohy, či nikoliv,“ vysvětlil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel Ventruba.

 

Jen loni provedla brněnská nemocnice přes 300 interrupcí, z toho zhruba 200 bylo právě z genetických důvodů.

Metodu mohou využít všechny páry podstupující umělé oplodnění. Slouží však především pro ty, které mají prokázané riziko přenosu závažného genetického onemocnění.

„Vhodné je to ale také pro rodiny, kde už třeba čelili potratu nebo mají obavy například z důvodu vyššího věku,“ doplnila Mrázová.

Zákrok laserem je součástí celého procesu umělého oplodnění, který je jinak obtížný a náročný u každého páru. Proto nelze přesně určit celkovou cenu. Pohybovat se může v řádu tisíců až desetitisíců. Pojišťovna zákroky vesměs nehradí, podpory se u ní mohou dočkat pouze takové dvojice, které umělé odplodnění podstupují ze zdravotních důvodů.

ilustrační foto: puravida / MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.