Stejně jako lidem rovná Petra Zelmer záda i koním

Majitelé koní v Jihočeském kraji a okolí si už zvykli, že pokud má jejich kůň problémy s pohybovým aparátem, volají Petru Zelmer. Tato českobudějovická fyzioterapeutka jim pomocí různých technik pomáhá odstranit problémy, které je fyzicky omezují.

Petra Zelmer patří k několika málo fyzioterapeutům, kteří se specializují na fyzioterapii koní i lidí.

„Nepoužívám žádné přístroje, vždy pracuji pouze rukama, protože jsou mnohem citlivější,“ řekla Zelmer. Při terapii koní volí obdobný postup, jako když pracuje s lidmi. Práci jí někdy znesnadňuje fakt, že kůň na rozdíl od lidí nemůže přesně říci, kde ho co bolí. Je tedy nutné, aby byl fyzioterapeut dostatečně citlivý a zkušený a odhalil sebemenší reakce zvířete na různé hmaty či tlaky.
Při práci s koňmi Zelmer vždy potřebuje dalšího člověka, který dané zvíře zná a pomůže jí s ním manipulovat. „Některé zákroky mohou být pro pacienta značně nepříjemné až bolestivé, je třeba si uvědomit, že to samé, co prožívají lidé při návštěvě fyzioterapeuta, prožívají i koně,“ řekla.

Pohybový aparát koně není od přírody připraven na přepravu jezdců. Nesení jakékoli zátěže pro koně představuje rizika. Ta se nejčastěji týkají zad. „Zajímavé je, že se kůň přizpůsobuje svému jezdci. To znamená, že pokud má jezdec sám nějaké problémy, například pokud sedí nakřivo, kůň tuto křivost od daného jezdce po nějaké době může rovněž získat,“ řekla. Nejčastěji musí řešit různé blokace krční páteře a zad, například v místech, kde se nachází sedlo.

Zelmer se vždy snaží koním co nejvíce ulevit či úplně pomoci v rámci jedné návštěvy. Některé problémy jsou však dlouhodobějšího charakteru a záleží také na majiteli a jezdci, jak rychle se zlepší či úplně odstraní. V některých případech je tak nutná i delší vzájemná spolupráce.

„Přestože se své profesi věnuji již řadu let, stále ke koním chovám obdiv a respekt, což není to samé jako strach. Je třeba mít stále na paměti, že jsou to velká zvířata, která mají svůj vlastní rozum a neotálejí jej v případě pocitu nebezpečí použít,“ řekla Zelmer.

Znalosti v oboru získala v Irsku a v Itálii, kde žila spolu se svým manželem, německým malířem. V Irsku studovala na univerzitě College Cork, kde se specializovala na pooperační a poúrazovou terapii. „Bez znalostí a dlouhodobé praxe, kterou jsem získala pod vedením zkušených odborníků, bych si současnou práci netroufla dělat,“ řekla.

Petra Zelmer se snaží také šířit své znalosti pořádáním seminářů pro širokou veřejnost. Jsou určeny všem, kdo se chtějí dozvědět více o celkovém fungování svého a koňského těla, vzájemné interakci jezdce a koně a o možnostech, jak předcházet různým zraněním či blokacím koně. Další z těchto seminářů se bude konat v září na farmě Borová u Českého Krumlova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.