V podzemí Brna zavírali mentálně postižené

ilustrační foto: Joyseph Flickr.com

V brněnském podzemí by mohli turisty provázet i nevidomí, a to již v příští turistické sezóně. Ukážou jim v podzemí klec, kam se kdysi zavírali mentálně postižení.

Prima FTV – reportáž

Jihomoravská metropole se může pyšnit jedněmi z nejrozsáhlejších podzemních labyrintů v České republice.
Je to úplně jiný svět, který je přitom schovaný jen pár metrů po zemí. Mnozí o něm vůbec nevědí. Tak například Labyrint pod Zelným trhem. Tajemná zákoutí středověkých chodeb a sklepů návštěvníka doslova uchvátí.

Při průchodu úzkými chodbami a nikam nevedoucími místnostmi čeká na každém rohu nějaké překvapení. Třeba tato klec, ve které se prý hlavně malí návštěvníci moc rádi fotí.

Aleš SVOBODA, odborník na brněnská podzemí:
Toto je autentická replika klece bláznů, což bylo doslova nelidské zařízení, protože sem byli zavíráni mentálně postižení lidé, o kterých se domnívali, že jsou postižení ďáblem.

redaktor:
Tyto prostory přitom byly v minulosti sklepy, kde se uchovávalo hlavně víno. V brněnském podzemí je i tento autentický pranýř. Nepoctivci u něho museli několik hodin stát a byli označeni touto cedulí. Na příklad “ já jsem se opil a zbil vrchního“

Samostatným světem je pak brněnská kostnice pod kostelem sv. Jakuba. Stačí sejít pár schodů a dostanete se do míst, kde se vám zatají dech. Dýchne na vás stísněný pocit pokory a tajemna. Jako by vás zdi pozorovaly. Ta atmosféra je jednoduše nepopsatelná. Všude kolem vás jsou statisíce kostí a lebky lidí, kteří před několika staletími zemřeli ať už přirozeně, nebo třeba na mor, choleru, nebo jiné infekční nemoci.

Aleš SVOBODA,
Ta kostnice je unikátní v tom, že je autentická, že byly neporušená, když jsme jí objevili a je velmi rozsáhlí a co do počtu pohřbených je druhá největší v Evropě, hned za pařížskými katakombami.

ilustrační foto: Joyseph Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.