První paměťová zahrada v Česku

Specializované centrum pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou právě dokončují v novém domově důchodců ve Ždírci na Jihlavsku. Připravují tam nejen interiéry nebo vzpomínkové trasy, ale také první paměťovou zahradu u nás. 

Česká televize – reportáž

Líbající se pár, zvonička, krokodýl nebo netradiční dřevěný rozcestník. Asi dvě desítky soch v zahradě poslouží nejenom jako lavička, ale zaměstnat mají všechny smysly seniorů.

Martina MATĚJKOVÁ, ředitelka, Domov důchodců Ždírec:
Chceme, aby se v té zahradě nenudili, aby se u té sochy zastavili, pohráli si s ní, strávili tam část dne. Dále zde budou bylinky, květiny, ovocné stromy s jedlými plody.

redaktor:
Právě vzpomínkami a aktivním cvičením mozku se dá průběh Alzheimerovy choroby zastavit nebo zpomalit. První vzpomínková zahrada v Česku nabídne ve Ždírci i cvičící prvky, prostor pro vozíčkáře a interaktivní dřevěné hračky.  To znamená, že se vyhýbám abstraktním tvarům a vidím nějaké konkrétní věci, někdo byl rybář, tak jsou tady třeba ryby, on si vzpomene a pomůže mu to tu paměť udržovat.

Domov ve Ždírci, který už se věnuje asi 70 seniorům s Alzheimerovou chorobou, využívá i první vzpomínkové trasy. Ženám je určena třeba ta s šicím strojem.

Martina MATĚJKOVÁ
Většina žen pletla, háčkovala, uměla šít, takže to jsou věci, které jim to mají připomenout, aby si vzpomněly.

redaktor:
Nemocí trpí asi 4 procenta sedmdesátiletých a s věkem riziko dál stoupá. Kraj Vysočina bude mít právě ve Ždírci i specializované centrum pro rodiny nemocných.

MATĚJKOVÁ:
Budeme prvním kontaktním a poradenským místem pro lidi s Alzheimerovu chorobu na Vysočině.

redaktor:
Zahrada ve Ždírci bude dokončena do listopadu. Senioři si jí ale naplno užijí až na jaře příštího roku.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.