Šlapání pomůže handicapovanému sportovci do Ria

ilustrační foto: click MorgueFile

Rovinka, mikrospánek a pak už nic. I když slovo nic není tak úplně přesné. Lépe stav „poté“ vystihuje dovětek: a pak se život začal ubírat jinudy. A začal hrát stolní tenis. Jeho touhou je dostat se na paralympiádu do Rio de Janeira v roce 2016.

Psal se rok 2006 a Jiří Žák z Dolních Vilémovic na Třebíčsku měl cestou domů z fotbalového tréninku těžkou havárii u Rudíkova. Po měsících pobytu v nemocnicích a rehabilitačních střediscích mu po kapkách, ale s neúprosnou jistotou docházelo, že na další fotbalový trénink už nikdy nepojede. Že ani pár schodů už nikdy nevyjde. Že vozíček je konečná. Jak ale sám říká, není z těch, kteří by se ponořili do depresí.

Od té doby uplynulo osm let. Dnes sedmadvacetiletý Jirka za tu dobu stihl vystudovat Vysoké učení technické Brno, loni odpromoval a získal titul inženýr v oboru elektroenergetika. Našel si práci.

A taky se nepřestal věnovat sportu, byť už jinému. Začal hrát stolní tenis. Jeho touhou je dostat se na paralympiádu do Rio de Janeira v roce 2016.

„Ve světovém žebříčku postižených sportovců se pohybuju kolem třicátého místa. Abych se do Ria kvalifikoval, potřebuju být v první patnáctce. To obnáší hodiny tvrdého tréninku a pravidelnou účast na mezinárodních turnajích,“ přiblížil handicapovaný sportovec. Právě účast na turnajích ale není nic levného.
Jen startovné je ve stovkách eur. Další peníze stojí výlohy na cesty. „V tom se mi snaží pomáhat občanské sdružení For Jane a já jsme jim za to vděčný. Moc to pro mě znamená,“ říká Žák.

Nejbližší aktivitou For Jane je dnešní charitativní šlapání na speciálně upraveném kole v rámci třebíčských Slavností tří kápí. Kdo chce Jiřího Žáka v cestě za velkým snem podpořit, může přijít šlápnout do pedálů na Podzámeckou nivu v době od 10 do 17.30 hodin.

Jak vůbec Jiřího Žáka napadl zrovna stolní tenis? „Když se dostanete do rehabilitačních zařízení, potkáte tam řadu lidí s podobným osudem, kteří se snaží zůstat aktivní. Já se třeba v Kladrubech setkal s hercem Pavlem Novým nebo sportovcem a Mužem roku Martinem Zachem. Ale taky s Karlem Zmrzlým, který mě k ping pongu přivedl.“Začali spolu trénovat a podporovat se.

Teď je Karel pro Jiřího hlavním sparing partnerem.

Jirka vždycky sportoval a ví, že tyto aktivity člověka udržují fit nejen zvnějšku, ale taky uvnitř. Při sportu člověk čistí hlavu.

Jiří navíc ještě trénuje mozek. „Dojíždím kvůli tomu do Třebíče. Při stolním tenise je nezbytné dobré soustředění. Trénink mozku je výborným doplňkem přípravy,“ vysvětlil. Kdo jsou jeho největší konkurenti? „Číňani a Francouzi jsou výborní. I proto, že jsou to profi sportovci. Zabývají se jen sportem. To já nejsem, našel jsem si práci na částečný úvazek, abych byl soběstačný. Pracuju částečně z domu pro firmu, která například zajišťuje zpomalovací semafory. Pendluju ve speciálně upraveném autě mezi bytem v Brně a domem rodičů v Dolních Vilémovicích. Myslím, že když budu tvrdě makat, zahraničním konkurentům se vyrovnám,“ věří si handicapovaný sportovec.

 

Mladá fronta DNES      http://www.idnes.cz/

ilustrační foto: click MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.