Úřad jí nepřiznal příspěvek na dítě. Zasáhla TV Prima

ilustrační foto: MorgueFile

V zoufalé situaci se ocitla paní Mária, která se svojí tříměsíční dcerou bojuje téměř o přežití. Otec dítěte je opustil, alimenty neplatí a tak na vše zůstala sama. Podle úřadů ale nemá nárok na skoro žádný příspěvek.

Jenže když se o její situaci začala zajímat naše reportérka Eliška Čeřovská, přišlo se na to, že úřady zřejmě pochybily.
Prima FTV – reportáž

Paní Mária by teď měla prožívat jedno z nejšťastnějších období svého života. Narodila se jí vytoužená holčička, jenže namísto radosti má teď plnou hlavu starostí, jak svojí dceru uživit.

paní Mária :
Dostávám vlastně nemocenskou jenom, což činí 4,5 tisíce a jinak absolutně nemám žádný příjem.

redaktorka:
Jen za nájem v Praze ale platí paní Mária 8 tisíc korun. Ocitla se tak v bezvýchodné situaci. Zatím jí pomáhala přežít hlavně její sestra, té už ale docházejí peníze, a tak se paní Mária rozhodla požádat o finanční pomoc stát.

Mária :
Žádala jsem o rodičovský příspěvek, o příspěvek na bydlení jsem žádala, o hmotnou nouzi jsem žádala, přídavek na dítě.

redaktorka:
Jestli si myslíte, že matka samoživitelka, která má měsíční příjem jen 4,5 tisíce korun, přece musí mít na něco z toho nárok, jste na omylu. Na úřadech paní Márii odmítli.

paní Mária, :
Pak nakonec mi paní na sociálce na státní správě poradila, že musím tatínka udat na výživný a pak to bude, bude moct podat ty papíry, takže tohle jsem ještě vyřídila, poslala mě jenom vysloveně na hmotnou nouzi a že mám nárok zatím jen na to.

redaktorka:
Jen co jsme se o případ začali zajímat, věci se daly do pohybu.

Kateřina JIRKOVÁ, ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV:
Může si požádat o dávku rodičovský příspěvek, žádá se tedy na úřadu práce. Dále by si mohla požádat o dávky přídavek na dítě, mohla by si požádat o příspěvek na bydlení a mohla by požádat o porodné.

Mária:
Dneska mi volala paní ze sociálky, prý mám přinýst ještě nějaké dva dokumenty a že se to dořeší v průběhu dvou dnů, takže mám pocit, že zrazu něco jde. To, co doteďka vůbec nešlo.

redaktorka:
Problém tak podle všeho nastal v komunikaci mezi zaměstnanci úřadu práce a paní Márií. Pokud tak někdy půjdete žádat o nějaký příspěvek, vždy trvejte na svém a nenechte se odbýt. Úředníci jsou vždy povinni vaši žádost přijmout a vysvětlit vám, na co máte nárok.

ilustrační foto: MorgueFile

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.