Postižení ve Varech hledají pomoc u Národní rady postižených

ilustrační foto: click MorgueFile

Tělesně postižení v Karlových Varech nevěří tomu, co se stalo. Úřad práce agendu, která vyřizuje jejich požadavky, přesunul z moderní bezbariérové budovy do původního sídla úřadu. To leží v prudkém svahu a podle nich se pro ně stalo prakticky nedostupným.
Prima FTV

Nedávno postavená budova úřadu práce. Bezbariérový přístup, vyhrazená místa k parkování pro handicapované, zastávka v těsné blízkosti. A tohle je původní sídlo úřadu, ve svahu, obehnané jednosměrkami a zákazy vjezdu.

Václav JŮZA:
Pro nás vozíčkáře je v podstatě v tomhle tom okamžiku úřad práce nedostupný. Já jsem přijel vlastním autem a i v tom je velká potíž, protože je tady úzká komunikace.

redaktor:
Navíc je jednosměrná a řidič, pokud už najde volné místo, musí vystoupit prakticky do stráně. Pro tělesně postižené je tady sice vyhrazené parkovací místo, ale pokud už se jim podaří z auta bez problémů dostat, musí překonat několik nástrah. Je tady prudký kopec, hned za ním musí zahnout do branky a pak pokračovat dál na úřad práce. Pokud by se vozíčkář na úřad vydal autobusem, moc si nepomůže.

JŮZA, :
Svahová ulice je velice svahová, proto se tak jmenuje taky, a ten kopec je opravdu hodně prudký, to nemá šanci vozíčkář sám vyjet.

redaktor:
Nehledě na fakt, jak chodník bude vypadat v zimě. Pro přestěhování agendy se úřad práce podle vlastního vyjádření rozhodl kvůli nedostatku místa v nové budově.

Kateřina BERÁNKOVÁ, mluvčí Úřadu práce ČR:
Je tam bezbariérový vstup, je tam zajištěno parkování, je uzpůsobeno sociální zařízení pro tyto lidi.

redaktor:
Podle mluvčí úřadu práce mají navíc klienti možnost požádat úředníka o návštěvu u nich doma, anebo své záležitosti vyřídit v novém sídle tak, jak byli zvyklí.

Jaroslav SEIDL, Svaz postižených civilizačními chorobami:
Podáváme stížnost na Národní radu zdravotně postižených a dál posíláme dopis paní ministryni Marksové z ministerstva práce a sociálních věcí s tím, že nesouhlasíme s tímhle tím kategoricky.

redaktor:
Jestli handicapovaní se svými stížnosti nakonec uspějí, se teprve uvidí. Přání mají jediné, vrátit svoji agendu sem do nového sídla karlovarského úřadu práce.

ilustrační foto: click MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.