Bývalá sestra rumburské nemocnice byla obviněna z vraždy

Policie obvinila někdejší sestru z Lužické nemocnice v Rumburku kvůli červnovému úmrtí pacientky z vraždy. Padesátileté ženě hrozí až 18 let vězení, řekla dnes mluvčí policie Ústeckého kraje Veronika Hyšplerová.

Sestra podala onkologické pacientce podle výsledků vyšetřování nemocnice lék v rozporu s nařízením lékaře, uvedl ředitel nemocnice Darek Šváb. Podle lékaře, který měl ten den službu, šlo o velkou dávku draslíku.

Soud vyhověl návrhu kriminalistů a vzal ženu do vazby, eskorta ji odvezla do vazební věznice v Litoměřicích, dodala policejní mluvčí.

Dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj uvedla, že sestra z Lužické nemocnice prováděla eutanazii, ze soucitu prý dávala vážně nemocným pacientům větší dávky léků, a tak jim pomohla zemřít. Nemocnice dala ženě výpověď.

V noci z 5. na 6. června, kdy žena zemřela, sloužil na oddělení JIP lékař Petr Vondráček, který podle svých slov případ odhalil. „Jednalo se o látku obsahující draslík, kterou sestra chybně podala přímo do žíly místo kapačky,“ řekl novinářům. Vysoká dávka draslíku způsobila u pacientky, jejíž prognóza zbývajícího života byla podle lékaře v řádech dnů, srdeční arytmii a následně smrt.

Ředitel nemocnice látku, kterou obviněná žena sedmdesátileté pacientce údajně aplikovala, nechtěl specifikovat, ale rozhodně prý nešlo o heparin. „Podávanou infuzi jsem okamžitě poslal na rozbor do laboratoře, kde se potvrdila přítomnost draslíku,“ řekl Vondráček a dodal, že to pokládal za omyl zdravotní sestry.

Policejní mluvčí Hyšplerová řekla, že žena byla obviněna z vraždy „podle prvního odstavce“ trestního zákoníku. „Kdo jiného úmyslně usmrtí, bude potrestán odnětím svobody na deset až osmnáct let,“ píše se v této části zákoníku. Policie uvedla, že nemocnice s ní při vyšetřování případu „plně spolupracuje“.

„Z našeho vnitřního šetření nevyplynulo nic, co by nás přimělo k rozšíření trestního oznámení,“ uvedl Šváb. Nemocnice nepotvrdila podezření na víc případů. Vedení nemocnice podle ředitele podává trestní oznámení na neznámého pachatele zhruba jednou ročně. „Abychom zajistili provedení soudní pitvy, což sami nemůžeme. V minulých případech se prokázalo, že nikdo z personálu nemocnice nepochybil,“ řekl Šváb.

Žádné zanedbání ze strany lékaře podle vedení nemocnice nenastalo, vytýká mu jen to, že o události prý neinformoval. Proti tomu se ale Vondráček ohradil. Řekl, že případ naopak oznámil zástupci primáře, tedy svému přímému nadřízenému. Vzhledem k tomu, že vrchní i staniční sestra na JIP měly dovolenou, upozornil na událost i hlavní sestru.

O rumburské nemocnici se loni psalo v souvislosti s pochybením ve vedení zdravotnické dokumentace. Úřad pro ochranu osobních údajů jí letos uložil pokutu 120.000 korun za to, že nedostatečně zabezpečila listinnou podobu zdravotnické dokumentace z gynekologicko-porodnického a chirurgického oddělení. Pokuta se týkala i toho, že nemocnice nepořizovala elektronické záznamy, které by umožnily určit a ověřit, kdo, kdy a proč nahlížel do údajů ve zdravotnické dokumentaci v elektronické podobě. Ve věci byla podána správní žaloba a nyní se řeší u soudu, sdělil dnes mluvčí úřadu David Pavlát.

Také o řediteli nemocnice a místostarostovi Rumburku Švábovi média v posledních měsících informovala v souvislosti s obviněním z útisku, podněcování k trestnému činu a z vydírání. Policie Švába zadržela loni v prosinci a kvůli možnému ovlivňování svědků pak měsíc strávil ve vazbě. Místostarosta Šváb podle kriminalistů při poradě městských policistů pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky prý podpořil zastrašováním. Z vydírání byl obviněn později. Politikovi, bývalému členovi ČSSD, podle dosavadních informací hrozí až osmileté vězení.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.