Obama si v kampani proti ALS hlavu polít nenechá

Americký prezident Barack Obama se nenechá polít ledovou vodou, aby podpořil boj s těžkou nemocí amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Oznámil to ve čtvrtek Bílý dům.

Kampaň má zajistit finanční prostředky pro léčbu ALS a upozornit co nejširší veřejnost na závažnost této smrtelné choroby.

Podle pravidel kampaně mají lidé na internetu zveřejnit video, jak si nechávají hlavu polít vědrem studené vody. Zároveň mají vyzvat další osobu či osoby, aby je během následujících 24 hodin následovaly nebo věnovaly na konto boje s ALS sto dolarů. Prezident Obama se podle Bílého domu rozhodl pro to druhé.

Hlavu Bílého domu k proceduře se studenou vodou vyzvala řada lidí včetně kanadského zpěváka Justina Biebera. Na kontě boje s ALS se už podle organizátorů kampaně sešlo přes 41 milionů dolarů. Hlavu si nechala polít dlouhá řada amerických celebrit, mezi nimi i bývalý prezident George Bush mladší, guvernér státu New Jersey Chris Christie nebo Ethel Kennedyová, šestaosmdesátiletá hlava mocného klanu Kennedyů. I ona k následování vyzvala Obamu.

Bílý dům důvody svého stanoviska neoznámil. Podle agentury AP americké ministerstvo zahraničí zakázalo, aby se do kampaně zapojili velvyslanci a další vysoce postavení diplomaté. Odporovalo by to prý pravidlům, která zakazují využívat úředního postavení k účasti na soukromě organizovaných akcích. Zákaz prý platí i v případě, že jejich smysl je prospěšný.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.