Genscher prý v Praze v roce 1989 bojoval se srdečními obtížemi

Bývalý západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher prý bojoval během své slavné řeči, kterou na podzim 1989 pronesl k uprchlíkům z Německé demokratické republiky (NDR) z balkonu velvyslanectví v Praze, s vážnými zdravotními problémy.

Uvedl to v rozhovoru poskytnutém německému časopisu Bunte.

„Byl jsem rád, že jsem se během proslovu k uprchlíkům z NDR mohl přidržovat kamenného zábradlí,“ řekl v rozhovoru 87letý politik. Genscher údajně trpěl těžkou srdeční arytmií. Protože však tehdy byla tma, nikdo jeho obtíže údajně nepostřehl.

Genscher prodělal několik týdnů před svou historickou cestou do Prahy a řečí z balkonu Lobkowiczkého paláce srdeční infarkt. „Byly to pohnuté týdny, musel jsem fungovat,“ okomentoval nyní svůj tehdejší zdravotní stav. Přesto to pro něj prý byl nejemocionálnější zážitek jeho politické kariéry.

Na podzim roku 1989 přijely do Prahy tisíce občanů NDR, aby se pokusily požádat na západoněmecké ambasádě o azyl a povolení vycestovat. Ministr vlády Helmuta Kohla Genscher nakonec 30. září 1989 z balkonu západoněmecké ambasády oznámil až čtyřem tisícům uprchlíků, že jim bude umožněno do Spolkové republiky vycestovat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.