Jak mohu získat příspěvek na vodicího psa?

ilustrační foto: Flickr.com

Dotaz: Jsem nevidomá a uvažuji o pořízení vodicího psa, který by mi pomáhal v chůzi do práce a v běžném životě. Jaká jsou pravidla pro to, abych na něj mohla získat příspěvek?

Odpověď:
Jedním z pravidel, kterým se příspěvek na pořízení vodicího psa liší od ostatních příspěvků je věk osoby, pro kterou bude pes určen. Ten je stanoven minimálně na patnáct let. Spousta nevidomých už tedy mívá čtyřnohého pomocníka na střední škole, kdy dochází k jejich největšímu osamostatnění.
Zákon dále stanovuje že:

Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku má osoba, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí nebo těžké sluchové postižení anebo těžké zrakové postižení charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, a její zdravotní stav nevylučuje přiznání tohoto příspěvku.
Dlouhodobě nepříznivý stav musí trvat minimálně jeden rok.

Za těžké zrakové postižení se považuje:

a) úplná nevidomost obou očí, ztráta zraku zahrnující stavy od naprosté ztráty světlocitu až po zachování světlocitu s chybnou světelnou projekcí,

b) praktická nevidomost obou očí, zraková ostrost s optimální korekcí v intervalu 1/60 (0,02) – světlocit s jistou projekcí nebo omezení zorného pole do 5 – 10 stupňů od bodu fixace, bez omezení zrakové ostrosti,

c) těžká slabozrakost obou očí, zraková ostrost s optimální korekcí v intervalu 3/60 (0,05) – lepší než 1/60 (0,02),

d) ztráta jednoho oka nebo ztráta visu jednoho oka se závažnější poruchou zrakových funkcí na druhém oku, visus vidoucího oka roven nebo horší než 6/60 (0,10) nebo koncentrické zúžení zorného pole do 45 stupňů od bodu fixace.

Při pořízení vodicího psa se také musíte zajímat o cvičitele psa:
Příspěvek na zvláštní pomůcku, který je poskytován na pořízení vodicího psa, se poskytne jen na pořízení psa, který byl vycvičen a předán právnickou nebo fyzickou osobou, která je členem mezinárodní organizace sdružující výcvikové školy. Podmínka členství v mezinárodní organizaci sdružující výcvikové školy se považuje za splněnou, i pokud není právnická nebo fyzická osoba jejím členem, avšak podala přihlášku za člena, nejdéle však po dobu 2 let ode dne podání této přihlášky.
I když s touto podmínkou někteří cvičitelé nesouhlasí, pravdou zůstává, že u vodicíh psů by se mělo především hledět na kvalitu psů a samotného výcviku, než na kvantitu cvičitelů, kteří jsou schopni psa tak náročné dovednosti naučit.

Dá se jen doporučit, abyste se spojila s některou z organizací, která se výcvikem vodicích psů zabývají a chtěla po nich více informací. Měli by Vám být schopni poradit vše, co bude k vyřízení příspěvku potřebné a především Vám pomohou zjistit, zda je pro Vás vodicí pes vůbec vhodný. Pravdou totiž je, že vodicí pes je nemalý závazek. Vodicí pes je neocenitelnou pomocí, ale očekává, že od svého nevidomého páníčka dostane i něco nazpět.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.