Česká horolezkyně v Pákistánu zachránila mnoho dětí

Nejméně 100 dětem zachránila život nemocnice, kterou před sedmi lety pomohla v pákistánském Arandu vybudovat bývalá slavná československá horolezkyně Dina Štěrbová.

Nejméně 100 dětem zachránila život nemocnice, kterou před sedmi lety pomohla v pákistánském Arandu vybudovat Dina Štěrbová, bývalá slavná československá horolezkyně.

Se svou malou neziskovou organizací za tu dobu vybavila zdravotnické zařízení technikou, v drsném vysokohorském kraji opravila mosty, silnici, zavlažovací kanál nebo rozšířila školu. Přirovnání k Matce Tereze, kterého se jí dostalo, ale se smíchem odmítá.

Než v roce 2007 s kolegou Vítězslavem Dokoupilem dopravili do pohoří Karakoram nevelkou polní nemocnici a postavili ji v Arandu, umíralo tam podle první ženské pokořitelky šesté nejvyšší hory světa každý rok deset až 15 dětí. Nejbližší lékař byl totiž desítky kilometrů daleko. Za posledních sedm let tam prý umřely jenom dvě. „Když to sečtu, tak zachránila minimálně kolem stovky dětí přímo z té vesnice, které by jinak umřely,“ tvrdí čtyřiasedmdesátiletá rodačka z Bratislavy.

Nemocnice s jedním stálým zdravotníkem podle ní pomáhá ale i starým lidem a ženám. „Platíme kvalifikovanou ženskou sestru, která tam čtyřikrát za rok dojíždí,“ přiblížila Štěrbová, podle níž islámský Pákistán podporuje všechny druhy antikoncepce. Její nezisková organizace Czech Hospital pro nemocnici obstarala také dva džípy, které v horském terénu 3000 metrů nad mořem plní funkci záchranné služby.

Každý rok se snaží do chudého kraje obývaného národem Baltiů dodávat léky pro českou nemocnici a vylepšovat ji. „Vybudovali jsme tam fotovoltaiku na střeše, protože tam nebyl proud. Díky tomu jsme uvedli do provozu všechny přístroje. Dnes tam funguje takový miniaturní elektrokardiograf, koupili jsme tam malý počítač,“ vyjmenovala bývalá matematička, jejímž domovem se stala Olomouc.

Kromě nemocnice její „neziskovka“ pomáhá zvelebovat i samotné Arandu a okolí. „Opravili jsme tam několik mostů a dali do pořádku 20 kilometrů té nejhorší cesty. Udělali jsme novou nádrž na vodu a opravili hlavní zavlažovací kanál, který se jim zřítil. Rozšířili jsme školu, k níž jsme přikoupili jednu třídu, kde bylo původně skladiště,“ nastínila své další humanitární aktivity v regionu.

Před sebou prý má už jen jediný cíl – vybudovat ve vesnici ubytovnu, kde by získali střechu nad hlavou chlapci z okolí, aby mohli v Arandu chodit do školy. Do projektu už ze svého investovala zhruba 260.000 korun, protože od státu nedostala dotaci. Dotažení tohoto projektu se ale vzdát nechce. „Pro mě je to osobní láska. Já to za svého života chci dokončit a obvykle se nevzdávám, když si vezmu něco do hlavy,“ říká.

Na oslavě Dne nezávislosti Pákistánu na ambasádě jihoasijského státu v Praze se Štěrbové za její pomoc v Karakoramu dostalo přirovnání k Matce Tereze. Tou se ona ale prý necítí. „Oni mi tam říkají Matka údolí,“ poznamenala s úsměvem. Přiznala však, že nositelka Nobelovy ceny za mír patří k jejím vzorům stejně jako lékař Albert Schweizer nebo první pokořitel Mount Everestu Edmund Hillary. Tyto výrazné osobnosti podle ní také dokazovaly, že bez solidarity to nemůže fungovat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.