Pardubická nemocnice má online tlumočníka pro neslyšící

Neslyšící pacienti Krajské nemocnice Pardubice budou mít při komunikaci s lékařem k dispozici tlumočníka, který umí znakovou řeč. Tlumočení se uskuteční pomocí online přenosu na tabletu a služba bude přístupná nonstop.

Řekl to mluvčí nemocnice Dušan Korel.

„Online tlumočení usnadní komunikaci s neslyšícími, odpadne bariéra při předávání informací. Bude možné se přesně domluvit na všem, co je potřebné,“ řekla hlavní sestra nemocnice Lucie Mlatečková.

Tablet bude na recepci chirurgické kliniky, informace o této službě budou vylepené na modrobílých samolepkách po celém areálu. Tablet si mohou neslyšící zapůjčit na kterékoliv pracoviště. Tlumočeníci budou tlumočit přes web kameru.

„Tlumočníci se řídí etickým kodexem, jehož součástí je i povinnost mlčenlivosti. Při plánovaných zákrocích si neslyšící pacienti zpravidla berou s sebou třeba někoho z rodiny, kdo překládá. Při neplánovaných zákrocích se využívala například tužka a papír a psalo se,“ dodal Korel.

Zkušební provoz online tlumočnické služby funguje v České republice od října 2008 a od prosince 2011 je tato služba nonstop. V republice ji využívá více než 800 neslyšících klientů. Vloni se uskutečnilo přes 25.000 tlumočených hovorů, řekla Marie Horáková, ředitelka neziskové organizace APPN – Agentura pro neslyšící.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.