TyfloCentrum po 11 letech končí s tábory pro nevidomé děti

Jedenáct let pořádala společnost TyfloCentrum Brno letní tábory pro děti s těžkým zrakovým postižením. „Ubývá lidí, kteří jsou ochotni obětovat táboru svůj volný čas,“ vysvětluje ředitelka TyfloCentra

 

Každý rok jezdilo asi 25 dětí ve věku od 7 do 17 let na dva týdny do tábořiště ve Veverské Bítýšce, kde se je vedoucí snažili naučit samostatnosti – například namazat si chleba, postavit si stan nebo si rozdělat oheň. 


Od letoška už ale tábor nebude pořádat TyfloCentrum, ale Tyfloturistický oddíl z Prahy, který dělal podobné tábory na různých místech po Česku. Není teď tedy vůbec jisté, jestli se tábor příští rok bude znovu konat ve Veverské Bítýšce, nebo v jiném tábořišti mimo kraj. 
Tábor pro tuto specifickou cílovou skupinu se v Česku pořádá od roku 1962, po čase se ale rozdělil na dvě větve – českou a moravskou. Do letoška se tedy o prázdninách pořádaly dva takové tábory, teď však zůstane jenom jeden. 

„Ubývá lidí, kteří jsou ochotni obětovat táboru svůj volný čas. Nenašli jsme nikoho, kdo by chtěl na činnost navázat. V posledních letech jsme navíc měli problém tábor obsadit, museli jsme řady účastníků rozšířit o děti, které nebyly zcela nevidomé nebo měly více handicapů. Posunovali jsme i věkovou hranici účastníků. Děti navíc nejsou naše prioritní cílová skupina,“ vysvětluje ředitelka TyfloCentra Hana Bubeníčková důvod, proč se tábor pod jejich vedením letos konat nebude. 


„Původně to vypadalo, že nebude ani jeden tábor. Bylo mi líto dětí, které se na něj celý rok těší a pořád mluví jen o něm. Proto jsem se ho rozhodla uspořádat. Některé věci jsme změnili – těžko se sháněli dobrovolníci, kteří by táboru obětovali 14 dní dovolené, proto jedeme jen na týden. Kvůli tomu jsme museli zrušit puťák – jednodenní výlet, při němž děti plní řadu úkolů a večer si postaví stan a uvaří si na ohni večeři. O noc pod stanem ale nepřijdou,“ upřesňuje hlavní vedoucí letošního tábora Klára Pešková z Tyfloturistického oddílu. 

Loni navíc dětem vařila kuchařka, letos to bude na dětech. Pomáhat jim bude 20 dospělých vedoucích, kteří na ně dohlíží. Co však zůstává stejné, je ptačka – hra, při níž děti vyrazí do ulic Brna s bílou holí a plní zadané úkoly. Jedou i dvě třetiny dětí, které jezdívaly s TyfloCentrem. 

Jedna z vedoucích, která jede letos na tábor už poosmé, je i Martina Dostálová, učitelka z mateřské školky v Klentnici u Mikulova. „Původně jsem jet nechtěla. Mrzelo by mě ale, kdybych neviděla lidi, se kterými se na táboře potkávám každý rok. Odjíždíme dneska. Je to ale úplně jiný tábor s odlišným denním režimem. Stejné zůstává jen místo tábořiště,“ myslí si. 

Mladá fronta DNES  http://www.idnes.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.