Elektroodpad – perspektivní byznys pro hendikepované

ilustrační foto: Brian Forbes Flickr.com

Společnost, která zajišťuje sběr vysloužilých elektrospotřebičů, je potřebuje rozebrat. Práci tak získá přes dvacet handicapovaných. Podle Václava Krásy z NRZP to je  velmi perspektivní byznys pro lidi se zdravotním postižením,

Česká televize – reportáž

Do chráněné dílny v Mladé Boleslavi přivezl kamion první várku elektroodpadu. Celkově půjde o tisíc tun vysloužilých monitorů a televizorů, které společnost Asekol předá dvěma chráněným dílnám v Česku.

Ty zvítězily ve výběrovém řízení. Přes 20 zdravotně postižených má díky tomu jistou práci minimálně na další půlrok.

Václav KRÁSA, předseda NRZP:
Je nepochybné, že třídění odpadu bude pokračovat, je více elektroniky, bude větší obměna, to je velmi perspektivní byznys pro firmy, ale i zajímavé zaměstnání pro lidi se zdravotním postižením.

moderátorka:
Staré televizory a monitory, celkově tisíc tun elektroodpadu si mezi sebe rozdělí dvě chráněné dílny, které zaměstnávají zdravotně postižené. Společnost, která zajišťuje sběr vysloužilých elektrospotřebičů, je potřebuje rozebrat. Práci tak získají desítky handicapovaných.

Zaměstnanci chráněné dílny si je rozebírají jednu podruhé. Dovnitř se dostanou hned, stačí pár nacvičených pohybů. Všichni mají nějaký handicap. Třeba Marie Polívková má nemocná záda, bere invalidní důchod.

Marie POLÍVKOVÁ, zaměstnankyně chráněné dílny:
Nedělám těžkou práci, vlastně buď jsem vestoje nebo vsedě, takže jsem spokojená.

Václav SEDLÁČEK, majitel chráněné dílny, Mladá Boleslav:
Naši lidé mají za úkol rozebrat tu televizi na plasty, sklo, tištěné spoje. Plasty jsme slisovali, zbalíkovali a tady čekají na odvoz.

redaktorka:
Lidská ruka je při třídění tohoto elektroodpadu nutná, hlavně proto, že televizní obrazovka obsahuje těžké kovy, musí se s ní manipulovat opatrně.

Pokud třídí handicapovaní, je to šestkrá dražší než u komerčního zpracovatele. Ten dostává 30 haléřů za kilo elektroodpadu.

Kristina MIKULOVÁ, mluvčí, Asekol:
Je to samozřejmě důvod nějaké sociální odpovědnosti, kdy chceme pomoct chráněným dílnám zaměstnávat více handicapovaných.

Pavel DRAHOVZAL, Svaz měst a obcí:
To zase snižuje náklady státu na vlastně zabezpečování těchto osob, protože ty osoby jsou soběstačné.

redaktorka:
Takových kamionů přijede ještě 50, než přivezou všech 500 tun elektroodpadu. Díky tomu má 12 lidí se zdravotním postižením jistou práci minimálně na půl roku.

ilustrační foto: Brian Forbes Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.