Přestat kouřit a nepřibrat lze, když se cigareta nahradí pohybem

ilustrační foto: Javier Psilocybin / Flickr.com

Řada dívek podle lékařky pražského centra pro závislé na tabáku Alexandry Kmeťové začíná kouřit v mylné představě, že díky kouření se jim povede zhubnout. Opak je však pravdou.

Naopak pro kuřáky je obava z přírůstku hmotnosti často bariérou v odvykání kouření.

S těmito mýty se lékaři v poradně často setkávají. Po zanechání kouření sice mnoho kuřáků skutečně přibere, nemusí to tak ale být. Existují metody, jak přestat kouřit a udržet si normální váhu, tou hlavní je pohyb, řekla Kmeťová.

„Je pravda, že přírůstek na váze se může objevit a objevuje se. Nicméně není to vždy pravidlem a známe způsoby, jak váhový přírůstek omezit nebo minimalizovat,“ uvedla. Základním opatřením je dostatek pohybu a nenahrazovat cigarety jídlem, nejíst zejména vysokokalorické jídlo v období odvykání. Jakmile si člověk místo cigarety dá třeba čokoládu nebo sklenku tvrdého alkoholu, určitě ztloustne.

Přírůstek na váze ale bývá někdy i u lidí, kteří po zanechání kouření jedí stejně jako dřív, hýbou se a dodržují téměř stejný životní styl. Značný podíl na tom má nikotin. V mozku potlačuje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus, takže tělo kuřáka spálí víc kalorií než tělo nekuřáka. Nikotin také zpomaluje pohyby žaludku, kde potrava u kuřáka setrvá delší dobu, tím má méně často hlad ve srovnání s nekuřákem.

Řešit odvykání od cigaret současně s hubnutím za pomoci nikotinové náhražky se podle lékařky paušálně nedoporučuje, v některých případech ale je to možné. „Pokud máme pacienta, který má problém s nadváhou a zároveň chce přestat kouřit, většinou doporučujeme odvykání, po nějaké době stabilizace, dejme tomu po půl roce, co pacient nekouří a cítí se v pořádku, jsme schopni dělat i management hmotnosti,“ řekla.

Obecně váží kuřáci v průměru o tři až čtyři kilogramy méně než nekuřáci, mají ale větší obvod pasu, což je rizikové pro rozvoj nemocí srdce a cév. Kuřáci totiž mívají ve stravě více tuku. Do jednoho roku od zanechání kouření nabere člověk v průměru pět až šest kilogramů. Bývalým kuřákům jídlo více chutná a mají z něj větší požitek, protože sliznice neponičené kouřením lépe chuť a vůni jídla vnímají.

Kmeťová zdůraznila, že i kdyby člověk po zanechání kouření pár kilo přibral, i tak na tom bude zdravotně lépe, než kdyby kouřil dál. Ročně v ČR zemře na následky kouření 16.000 lidí. Kouří v průměru 30 procent dospělých, ve věkové skupině 15 až 24 let kouří 44,7 procenta. Mezi dospělými kuřáky převažují muži, mezi dětmi od 13 do 15 let kouří častěji dívky.

ilustrační foto: Javier Psilocybin / Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.