Zemřela Jana Hrdá. Žena, pro kterou byli postižení na prvním místě

ilustrační foto: lumix2004 / sxc.hu

Pátého srpna nás navždy opustila Jana Hrdá. Jako těžce tělesně postižená se v životě nevzdala, ale naopak pomáhala svým postiženým kamarádům a spoluobčanům. Jako první se také stala nositelkou Ceny Olgy Havlové.

Ing. Jana Hrdá utrpěla při autonehodě v roce 1982 těžký úraz páteře, po kterém úplně ochrnula. Podobná životní tragédie by většinu lidí srazila k zemi, Jana Hrdá se ale nevzdala a se životem bojovala. Všem handicapovaným pomohla neocenitelným způsobem.
Po roce 1990 se spolupodílela na založení Pražské organizace vozíčkářů a iniciovala vznik kurzů osobní asistence, které si kladly za cíl větší osamostatnění postižených, tak aby mohli žít sami v běžné domácnosti a mohli se více zapojit do života.
Jana Hrdá byla místopředsedkyní Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, byla součástí řady sociálních projektů a zapojovala se do vzdělávání zaměstnanců v sociálních službách.
Za svou záslužnou činnost se dočkala významného ocenění. Stala se první nositelkou Ceny Olgy Havlové.
Předseda NRZP ČR a zároveň kamarád Jany Hrdé Václav Krása vydal v souvislosti s její smrtí následující prohlášení:
„dnes v ranních hodinách zemřela paní Ing. Jana Hrdá, místopředsedkyně NRZP ČR, držitelka ceny Olgy Havlové, členka Vládního výboru pro zdravotně postižené, ale především kamarádka, člověk, který rozdával lásku kolem.
Hnutí osob se zdravotním postižením v ní ztrácí bojovnici za samostatný život a odbornici, která se dlouhodobě zabývala problematikou zdravotního postižení. Její vůle, ale i láska k ostatním, byla nám všem, kdo jsme s ní dlouhá léta spolupracovali, vzorem.“

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: lumix2004 / sxc.hu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.