Už osm let se snaží získat průkaz ZTP

TV Nova zveřejnila reportáž o příběhu paní Katky Pavlechové, která se už osm let snaží získat průkaz ZTP pro svého jedenáctiletého handicapovaného syna.

Samuel je autista, trpí poruchou pozornosti, má astma, skoliozu páteře i další nemoci. Jenže podle úřadů se může hýbat i chodit a na kartu, která by rodině alespoň trošku usnadnila život, tím pádem nemá nárok.

Jedenáctiletý Samuel si nedokáže zavázat tkaničky u bot. Netrefí domu ze školy a sám se ani nevykoupe.

Kateřina PAVLECHOVÁ, maminka Samuela:
Syn prostě bez nás, bez asistentky nic neudělá, tak stejně nemáme nárok na kartu ZTP/P, protože máme nohy a máme ruce a můžeme chodit.

Podle tabulek mu karta ZTP díky níž by měl zdarma městskou hromadnou dopravu nebo třeba slevu na vlak, zkrátka nenáleží.

PAVLECHOVÁ
Já když ho postavím do centra města a řeknu, dojdi domu, tak domu nedojde, má panickou hrůzu, strach.

redaktorka:
Když jsme se na Okresní správě sociálního zabezpečení v Karviné zeptali, podle čeho Samuelův zdravotní stav posuzovali, nedozvěděli jsme se nic.

Mluvčí chtěla dotaz písemně. Kolotoč byrokracie jsme si tedy zažili i my. Nakonec jsme se dočkali této odpovědi.

Jana BURAŇOVÁ, mluvčí České správy sociálního zabezpečení:
Maminka využila možnosti podat odvolání. Vzhledem k probíhajícímu odvolacímu řízení pokládáme za nekorektní v tuto chvíli k případu poskytovat vyjádření.

redaktorka:
A tak mamince tří dětí s měsíčním příjmem okolo deseti tisíc korun nezbývá, než čekat. Každý dne, který její syn Samuel potřebný průkaz nemá, rodinu ale stojí další peníze a čas.

televize Nova

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.