Počet potenciálních dárců dřeně se zvýšil i díky kampani studentů

ilustrační foto: Flickr.com

Kampaň skupiny Studenta Media zaměřené na vysokoškolské studenty přispěla k nárůstu počtu potenciálních dárců kostní dřeně, kteří mohou zachránit pacienty trpící různými poruchami krvetvorby, zejména leukémií.

Na internetové stránky Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD) se v květnu proklikalo nejvíce lidí z studentského portálu Primát.cz, uvedl jeho vedoucí Maxim Gorjainov s odvoláním na data poskytnutá registrem.

Na internetových stránkách Primát.cz, které jsou určeny mimo jiné ke sdílení studijních materiálů nebo zkušeností studentů z jejich vysoké školy, probíhá kampaň Daruj banány. Studenti díky své aktivitě sbírají virtuální banány, které mohou vyměnit za drobné dárky nebo právě za zobrazení banneru registru na těchto internetových stránkách. „Aktivním zapojením uživatelů do kampaně roste také jejich zájem o dárcovství a registr,“ poznamenal Gorjainov.

Za letošní květen registr v meziročním srovnání zapsal více než dvojnásobek lidí ochotných darovat kostní dřeň. Vysokoškolští studenti jsou velmi žádaní. „Registr potřebuje hlavně mladé dárce, proto jsou studenti pro kampaň ideální cílovou skupinou,“ řekla Michaela Raková, šéfredaktorka magazínu a webu Studenta.

Na stránkách časopisu i webu se objevují osvětové články týkající se registrace a následného odběru. „Málokdo například ví, že k přihlášení do registru je třeba pouze vzorek krve, samotný odběr kostní dřeně se provádí až ve chvíli, kdy ji někdo potřebuje,“ přiblížila Raková jedno z témat.

Nezávisle na aktivitě skupiny Studenta Media podporují dárcovství kostní dřeně také některé studentské spolky. Díky aktivitě tří studentů Univerzity Karlovy v Praze vznikl projekt Na dřeň a na Technické univerzitě v Liberci zase funguje projekt Připoj se a daruješ život. Kampaň na získání nových potenciálních dárců letos spustila i Policie České republiky.

Registr dobrovolných dárců kostní dřeně v tuzemsku funguje od roku 1992, ke 30. červnu letošního roku v něm bylo zaregistrováno 46.779 lidí. Nově registrovat se mohou zdraví lidé od 18 do 35 let. Vstupní vyšetření vzorku krve každého nového dárce stojí 1500 korun. Částku nehradí stát ani zdravotní pojišťovny, registr na to získává prostředky hlavně z dobročinných finančních darů.

ilustrační foto: Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.