Ministr vypsal letošní Cenu Makropulos za péči o seniory

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vypsal udělení Ceny Makropulos za práci pro seniory za letošní rok. Předá ji 1. října v Národním divadle při příležitosti Mezinárodního dne seniorů.

Cena je nazvána podle divadelní hry Karla Čapka, která domýšlí odvěkou lidskou touhu po nekončícím životě. Poselství hry lze chápat i tak, že nestačí jen přidat léta životu, ale přemýšlet i o kvalitě přidaných let. Informaci zveřejnilo ministerstvo na svém webu.

„V posledních desetiletích se v Česku prodlužuje střední délka života, což vede k rozsáhlým demografickým změnám. Přibývá zejména lidí, kteří se díky zkvalitnění zdravotních služeb, dostupnosti moderních léků a léčebných postupů dožívají vyššího věku, než bylo možné v minulosti,“ uvedlo.

Cena Makropulos ohodnocuje mimořádné a v praxi osvědčené projekty, které řeší zdravotní a zdravotně sociální služby seniorů. Podle ministerstva má ocenění pomáhat bořit mýty a stereotypy v přístupu ke stáří.

Cena může být udělena obci, městu či nestátní neziskové organizaci. Není určena pro fyzické osoby. Návrhy na udělení ceny lze zasílat do 9. září na odbor zdravotně sociálních služeb ministerstva zdravotnictví.

První Cenu Makropulos získalo v roce 2005 sdružení Život 90 za projekt tísňové péče Areion. Loni ji obdrželo občanské sdružení Sedm Paprsků z Prahy 8 za projekty aktivizace seniorů v rámci komunity, jako jsou kurzy práce na PC, pěvecký sbor, organizace pobytových akcí či provoz půjčovny rehabilitačních a kompenzačních pomůcek.

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.