Stát dál přehlíží neziskovky. Bez nadací se neobejdou

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Jak si mají poradit organizace z neziskového sektoru, když chybí peníze? Tady stát navzdory legislativním změnám stále nedokáže trvale pomáhat.

Je to jeden velký paradox. Když se městu nebo obci nedostává peněz na obnovu nemovitostí, které má ve své správě, nebo chybí peníze na některý z projektů, je tady záchranný kruh v podobě nejrůznějších státních nebo evropských fondů.

A pokud se k podpoře nedostanou letos, další šance je znovu za rok. Ale jak si mají poradit organizace z neziskového sektoru? Tady stát navzdory legislativním změnám stále nedokáže trvale pomáhat.

Stovky nejrůznějších zájmových spolků, ale také školských, sociálních, zdravotních a sportovních zařízení nebo rodičů pečujících o vážně nemocné děti mají často jen slovní podporu. Těm ze Slovácka letos Nadace SYNOT rozdělí prostřednictvím svého grantu dva miliony korun. „Nedokáži suplovat stát, ale role neziskového sektoru je v dnešní společnosti natolik nezastupitelná, že považuji za nutné mu alespoň na Slovácku pomoci,“ říká Ivo Valenta, zakladatel nadace.

Uzavírka letošních přihlášek je 3. září, avšak tím podpora končit nemusí. Nadace totiž po vyhodnocení grantu rozhodne, jestli bude ještě letos vyhlášeno další kolo grantového programu.

„S nadací máme tu nejlepší zkušenost, v minulosti nám pomohla již několikrát. Proto přihlášku také letos určitě pošleme,“ říká Milena Marečková, ředitelka společnosti Vincentinum Velehrad. „Přesně víme, kam bychom peníze vložili. Určitě do hipoterapie, která našim tělesně postiženým klientům nesmírně prospívá.“ Mezi žadateli nebude chybět ani Dětský domov Uherský Ostroh, jenž s nadační pomocí nabízí dětem řadu zájmových kroužků a organizuje například tradiční Malování na ploty.

Nebo všech devět mateřských škol v Uherském Hradišti. Jejich ředitelka Ilona Močičková v těchto dnech dokončuje projekt, se kterým se bude ucházet o podporu.

„Žádost si v příštích dnech rozhodně podáme. Pokud peníze získáme, zaplatíme jimi jednak dovybavení zahrad a také dopravu na dětské výlety,“ řekla Ilona Močičková.

Zájemci mohou své žádosti posílat už dnes na adresu Nadace SYNOT, Jaktáře 1475, 686 01 Uherské Hradiště. Podrobnosti čtěte na www.nadacesynot.cz.

 

http://www.idobryden.cz

ilustrační foto: Cohdra MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.