Léčba kloubů za tisíce. Zázrak, který může ublížit

foto: Flickr.com

Injekce s vlastními kmenovými buňkami pacienta se stávají narozeninovým hitem pro rodiče a prarodiče s bolavými klouby. Odborná ortopedická společnost přitom varuje: Je to šarlatánství a běžnou léčbu nenahradí.

Janu Šlesingerovi z Brna je sice teprve devětatřicet let, ale už má pokročilou artrózu třetího stupně, bolestivé onemocnění kloubů, které postihuje většinou starší lidi. Uvěřil lékaři, že mu mohou pomoci injekce s vlastními kmenovými buňkami. Zaplatil pětatřicet tisíc, ale bolesti nezmizely.

„Nestalo se nic, takže jsem jen vyhodil peníze a stejně jsem čtyři měsíce poté musel na operaci,“ říká. Nedalo mu to, chtěl se bránit, a tak si přečetl podmínky informovaného souhlasu, který před léčbou podepsal. A až z něj zjistil, že léčba je vlastně jen experimentem, který nemusí pomoci. „Což mi lékař předem neřekl,“ rozčiluje se. Věřil lékaři natolik, že ho ani nenapadlo papíry podrobně zkoumat.

Ortoped a primář z nemocnice v Šumperku Zdeněk Štěpán má ještě smutnější zkušenosti s pacienty, kteří spoléhají na buňky a na nutnou operaci přicházejí pozdě.

„Je to největší hyenismus, jaký se kdy v našem oboru objevil,“ rozhořčuje se a vypráví o ženě, jejíž příběh prezentoval na ortopedickém kongresu v Praze.

„Jako ortopedická společnost se proti tomu musíme bránit. Považuju za kriminální čin takto se chovat k lidem a dávat jim iluzi, že jim kmenové buňky vyléčí pokročilou artrózu,“ dodává lékař, jenž už měl tři pacienty, kteří se spolehli na kmenové buňky, až skončili na operačním stole s odumírající tkání.

Mnoho lidí kupuje injekce s buňkami rodičům či prarodičům k narozeninám. Lékaři jim je připraví na míru. Metoda se stala hitem a zdánlivou poslední nadějí lidí s bolavými klouby.

„A za naději jsou lidé ochotni dát cokoliv, jen jim lékaři neřeknou, že jde o léčbu, která je neetická, protože zatím neexistují důkazy, že funguje. Zneužívají toho nejcennějšího, co ve vztahu k pacientovi mají – jeho důvěry,“ říká Jana Petrenko z Koalice pro zdraví, která sdružuje pacientské organizace.

redakčně kráceno, více informací se dočtete v dnešním vydání MfD

Mladá fronta Dnes

foto: Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.