Neziskovky si oddychly

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Neziskové organizace si nebudou muset v příštích letech část peněz na evropské projekty obstarávat samy, jak původně navrhovalo ministerstvo financí. Na zajištění sociálních služeb či vzdělávání by měl spolufinancování dál poskytovat stát. Návrh schválila vláda.


Při čerpání evropských peněz musí ČR doložit část financí, u prospěšných projektů to bývá 15 procent jejich rozpočtu. Dosud celý tento podíl poskytoval stát. Podle pravidel, která teď navrhovalo ministerstvo financí, si měly neziskové organizace samy sehnat aspoň pět procent financí.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by tak mnohé spolky na evropské peníze vůbec nedosáhly. Hrozilo by omezení nabídky služeb pro postižené, seniory, lidi v tísni či rodiny s dětmi. Ministr proto navrhoval u prospěšných projektů nulovou spoluúčast. »U veřejně prospěšných aktivit bude obecně maximální míra spolufinancování pět procent a u vybraných kategorií v oblasti vzdělávání, sociálních služeb a zdravotně postižených bude automaticky nulové spolufinancování,« řekl Dienstbier.

Jen z nového evropského Operačního programu

Zaměstnanost by ČR mohla do roku 2020 získat téměř 2,14 mld. eur (zhruba 59 mld. korun). ČR by tak měla doložit skoro 12 mld. korun. Podle představ ministerstva financí si minimálně třetinu z této sumy měli sehnat sami realizátoři, tedy většinou neziskové organizace. Jejich zástupci nápad kritizovali. Nulové spolufinancování u prospěšných projektů žádala i konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

 

http://www.halonoviny.cz/

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.