Nechci slevu zadarmo

ilustrační foto: PhotoRack

Málokdo už bude vědět, že se za vlády kabinet Petra Nečase škrtalo tak, až se celou zemí prášilo, a že oběťmi úspor byli invalidé, penzisti, sociálně slabí či rodiny s dětmi. Čtěte komentář….

V čase letních dnů s hrůzou zjišťuji, že kabinet Petra Nečase – jenž si do svého názvu vetkl vzletný podtitul »vláda rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci« -do dějin asi vstoupí za pomocí slovníkových odkazů: šetření, škudlení, úspory, a možná milenka.

Nicméně vysoce příjmoví a přehršle vysoce příjmoví biti bičem nebyli a všelijací finanční kouzelníci jakbysmet. Pozorný čtenář sice může téměř každý týden zaznamenat informace o tom, jak to vše s úsporami bylo, ale paměť lidská je krátká, leckdy kratší než bys řekl švec.

Minulý týden nás – rekreující se občany – informoval kabinet Bohuslava Sobotky o dalších pikantériích z chodu »škrtací mašiny«, jež pod praporcem dosažení vyrovnaného rozpočtu notně pouštěla žilou všem potřebným. Audity na ministerstvech vedených ČSSD odhalily závažná pochybení, která způsobila škody ve výši až dvě miliardy korun. Podle premiéra Sobotky jsou nejvíce problematické zakázky IT. Před několika týdny obdobný audit provedli ministři z hnutí ANO na šesti ministerstvech, jež spravují, přičemž nebylo možno dohledat veřejné zakázky za 16 miliard korun.

Takže hopem k číslům sobotkovců: na ministerstvu práce a sociálních věcí – kde »exceloval« šéf Jaromír »sKarta« Drábek – se k jedné miliardě korun vyšplhala podle ministryně práce Michaely Marksové částka vynaložená na IT zakázky v období mezi lety 2011 až 2014. Ministerstvo zdravotnictví mělo zase z rozpočtu vytáhnout 300 milionů korun za IT zakázku pro Státní ústav pro kontrolu léčiv. A jak doplnil ministr Svatopluk Němeček, nový ředitel ústavu pozastavil i další zakázky za celkem 280 milionů korun, mezi nimiž prý byly luxusní kanceláře manažerů i drahá auta. A kam bychom se ještě mohli podívat? Dejme tomu na resort školský. Zde jeho šéf Marcel Chládek našel nehospodárné výdaje 615 milionů korun, z toho 235 milionů v projektech EU a ve státních maturitách. Ostatní odhalené plýtvání nechme stranou, pro ilustraci bohatě stačilo.

Stejnak mně ta celá úsporná vládní opatření přišla na hlavu postavená. Jak praví jedna anekdota: Mužici našli bednu vodky. Se ztrátou ji prodali, za utržené peníze si koupili vodku a tu vypili. Úspěch podobný s šetrností Nečasovy vlády. Smutné!

Haló noviny

ilustrační foto: PhotoRack

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.