Ministerstvo absurdit

MPSV utratilo sto milionů zřejmě zbytečně. Přestože na počátku stála chvályhodná snaha přestěhovat handicapované z ústavů do přívětivějších bytů, postižení jsou nyní v těchto bytech nešťastní. 

Zakázku rozjel úřednický ministr Petr Šimerka a pokračoval v ní Jaromír Drábek (TOP 09). Vyhrála společnost 3P Consulting. Cena? 99,5 milionu korun bez DPH.

Nyní má resort o projektu pochybnosti, a tak vypsal nový tendr na právní analýzu smlouvy, tentokrát v hodnotě 230 tisíc korun bez DPH, ačkoli má vlastní právníky. Chce prozkoumat, zda 3P Consulting smlouvu dodržela, a případně na ni podat žalobu.

Rizikový projekt

„Řešilo se, zda v tom vůbec pokračovat, nebo ne. Tento projekt jsme vyhodnotili jako rizikový a jako takový byl pozastaven,“ konstatoval bývalý úřednický ministr práce František Koníček. Hrozilo totiž podle něho, že firma nenaplnila nebo nenaplní jeho zadání.

To však podle jednatele 3P Consulting Šimons Budského není pravda. „Ta zakázka byla normálně ukončena a předána ministerstvu,“ řekl. Během její realizace se podle něho například podařilo dostat z ústavů do běžného života více než 350 lidí.

Nešťastní postižení

Realizaci plánu v celém jeho průběhu však kritizoval i poradce bývalého ministra Drábka Jaroslav Dembinný, který je sám vozíčkář. „Mediální výstupy a výstupy ze seminářů byly na profesionální úrovni, ale efekt pro nás, handicapované, byl naprosto nulový,“ konstatoval Dembinný.

Cílovou skupinou byli podle něho většinou lidé s mentálním handicapem, kteří se neumějí bránit. „Přestěhovali je z místa, kde žili třicet let spokojeně, i když jich bylo pět na pokoji, do centra města, kde bydleli tři. A oni z toho potom byli nešťastní,“ míní Dembinný. „Hlavním cílem projektu bylo, aby papíry byly v pořádku, ale na jeho udržitelnost či adresnost pomoci se tam nehledělo.“

redakčně kráceno, celý článek v vydání Týden 

http://www.tyden.cz

ilustrační foto: Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.