Invalidům chybí stání

ilustrační foto: Flickr.com

Nemají kde parkovat. Ústecký magistrát tvrdí, že míst pro ně je podle zákona dost. Nedostatek parkovacích míst pro invalidy. Především v centru města. Na ten upozorňují nejen sami tělesně postižení a handicapovaní lidé, ale i organizace které jim pomáhají.  (ilustrační foto)

S tím však nesouhlasí ústecký magistrát a brání se, že postupuje podle zákona.

Například Hana Šenkýřová popsala, že bydlí mimo Ústí a i když má na autě označení pro invalidy, nenajde v centru ucházející parkování.

„Ve Foru bývá plno a hlavně všude daleko, takže pokud potřebuji něco vyřídit, mám problém. Jinde, i tam, kde mají historická centra, zaparkovat lze a mají místa vyhrazená pro invalidy,“ poukázala Šenkýřová.

Normy hovoří

Milena Černá, předsedkyně ústecké pobočky Svazu tělesně postižených v ČR s tím souhlasí. „Míst k parkování je skutečně málo. Lidé, kteří trpí postižením, jsou většinou staří a mají potíže dojít tam, kam potřebují. Řešíme tuto problematiku na koordinačních schůzkách s odborem dopravy, ale ten si stojí za svým. Tedy, že je vše v souladu se zákonem,“ popsala předsedkyně svazu tělesně postižených Černá.

Invalidům chybí…

Podle Ivy Fidlerové z ústeckého odboru dopravy jsou parkoviště, která vlastní město, opatřena takovým počtem míst pro invalidy, jaký vyžadují české normy.

„I ve všech krytých parkovištích jsou označena místa pro automobily zdravotně postižených. V odpovídajícím poměru k počtu parkovacích stání,“ sdělila Iva Fidlerová.

Situaci ovšem komplikují bezohlední řidiči, kteří na místech pro invalidy parkují. Jan Novotný z ústecké městské policie potvrdil, že tento druh přestupku řeší často.

„Je to zhruba dvakrát do týdne. Většinou udělíme blokovou pokutu do tisíce korun na místě. Pokud se to opakuje nebo hříšník nezaplatí, předáváme to přestupkové komisi, která má v tomto směru širší pravomoci.“

Ústecký radní Pavel Dlouhý vysvětlil, že parkovacích míst v centru je obecně málo. „Důležitější je důrazná kontrola, aby na místech pro invalidy stála auta handicapovaných lidí. Pokud někdo zjistí opak, měl by přivolat policii.“

Pavel Dlouhý zároveň upozornil, že mnohdy osvědčení pro tělesně postižené lidé obdrželi neoprávněně. „Blokují místa těm, kdo je potřebují. Ale informace o parkování pro invalidy by mohla na webu města být. To si beru na starost,“ dodal Dlouhý.

Parkování pro invalidy a zákon

Parkovací místa pro lidi se zdravotním postižením označuje známá modrá dopravní značka s panáčkem na vozíčku. Počty stání na parkovišti určuje ČSN (česká technická norma) a vyhláška číslo 398/2009.

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.