S letním koupáním v přírodě jsou spojena zdravotní rizika

ilustrační foto: rileyroxx / Flickr.com

Letní koupání v přírodě je spojeno se zdravotními riziky, uvedla hygienička Nemocnice Na Homolce Jarmila Vavřinová. Varuje zejména před fekálním znečištěním, kdy ve vodě jsou bakterie a viry z odpadních vod. Častým rizikem jsou také sinice.

Obezřetnost je nutná i v oblastech povodní, kde je kvalita vody zhoršená, řekla Vavřinová.

Z vody znečištěné odpadními vodami hrozí žaludeční a střevní problémy, pokud si jí člověk při plavání lokne. Může ho ale postihnout také infekce močového či dýchacího ústrojí, oční rohovky, středního a vnějšího ucha, na kůži se může objevit vyrážka.

„Při výběru místa ke koupání by měla být samozřejmostí prohlídka okolí, zda v blízkosti není výpust odpadu, zemědělský velkostatek, hnojiště či odpadky. Ostatně známky znečištění mohou být patrné už při prvním pohledu na vodu,“ uvedla Vavřinová.

Sinice obsahují látky, které způsobují alergie, hlavně malým dětem, alergikům a lidem s citlivou pokožkou. Po koupeli mají vyrážku, zarudlé oči, rýmu. Jedovaté látky, které sinice tvoří, mohou vyvolat lehkou otravu, trávicí obtíže, bolesti hlavy, ale i vážné jaterní problémy.

Pokud je voda zakalená, radí hygienička použít test s průhlednou plastovou lahví. Nabrat do ní vodu z nádrže a počkat, až se ustálí. Když se na povrchu objeví proužek drobných zelených vloček a pod ním zůstává tekutina čirá, obsahuje sinice. „V takové vodě se nekoupejte. Naopak pokud je voda zakalená rovnoměrně, jde o řasy, které nejsou toxické,“ řekla.

Další jednoduchý test na sinice lze udělat i bez pomůcek. Stačí opatrně si do vody stoupnout, aby se nezvířily usazeniny ze dna. Pokud se kolem nohou ve vodě vznášejí drobné zelené částečky, obsahuje sinice.

Znečištěnou vodou jsou ohroženy hlavně děti. Dospělý při plavání vypije nechtěně jedno až dvě deci vody, děti zpravidla více a jejich tělesná hmotnost je menší. „Riziko stoupá s délkou pobytu ve vodě, při opakovaném koupání po více dnů a samozřejmě i s množstvím sinic nebo jiného znečištění ve vodě,“ shrnula hygienička.

ilustrační foto: rileyroxx / Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.