Postižený muž vyhrál boj s úřady

ilustrační foto: click MorgueFile

Na televizi Nova se obrátil další člověk, který se stal podle TV Nova obětí úředníka. Pan Šimůnek z Hradce Králové od roku 2001 kvůli své nemoci vlastní průkaz osoby s nejtěžším zdravotním postižením. Sice mu ho chtěli vzít, ačkoli byl jeho stav stále stejný, nakonec ale vše dobře dopadlo.
televize Nova reportáž

Michal ŠIMŮNEK, :
„Má posuzovaná osoba,“ to jsem já, „následující postižení: zkrácení dolní končetiny přesahující 5 centimetrů.“ Nic víc.

redaktor: Považoval to za špatný vtip. Nejen že to není pravda, ale právník Michal Šimůnek trpí především nevyléčitelným a stále se zhoršujícím odumíráním nervových zakončení a jeho svaly postupně chabnou.

ŠIMŮNEK, :
Jsem závislý na péči vlastně nejbližšího okolí, manželky a dalších přátel, dá se říct 24 hodin denně.

redaktor:
Pan Šimůnek dostal průkaz ZTP/P už v roce 2001, v době, kdy ještě dokázal chodit o berlích. Teď už je odkázán pouze na invalidní vozík a přesto mu úřad práce průkaz zrušil.

ŠIMŮNEK, :
Já sám jsem to samozřejmě považoval za aprílový žert.

ŠIMŮNKOVÁ, manželka:
Oni nevěděj, co to všechno obnáší se celej den starat jenom o manžela.

redaktor:
Sem k posudkové lékařce se pan Šimůnek vůbec dostavovat nemusel. O jeho zdravotním stavu bylo rozhodnuto takzvaně od stolu. My jsme se samozřejmě lékařky chtěli na její stanovisko zeptat, ovšem sama je v pracovní neschopnosti. Případ ale má dobrý konec, jakmile jsme se o kauzu začali zajímat, správa sociálního zabezpečení své rozhodnutí změnila.

Jana BURÁŇOVÁ, mluvčí ČSSZ:
Došlo k administrativnímu pochybení. Ke změně dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nedošlo. Úřad práce může tedy vystavit nové opravné rozhodnutí a průkazku zachovat.

redaktor:
Tento případ ale není ojedinělý, důvodem je také to, že stát šetří, a to se přitom ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová krátce po svém nástupu do úřadu dušovala, že se za postižené bude bít jako lev.

Michaela MARKSOVÁ, ministryně práce a soc. věcí /ČSSD/ /archivní záběry/:
Všichni víme, co se tady dělo za exministra Drábka, že vlastně šetřil zejména na těch nejslabších, na zdravotně postižených. A my to teď měníme.

redaktor:
Pokud se dostanete do podobné situace jako pan Šimůnek, nenechte si to pro sebe a bojujte.

ilustrační foto: click MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.