Vizovice: město zaslíbené turistům a turistice

Doslova turistická velmoc. Tak se může směle nazvat toto malé městečko. Najdete v něm více než 250 organizovaných turistů. Pro ilustraci, i v mnohem větších městech bývá počet členů Klubu českých turistů většinou jen v desítkách. Vizovice turistikou zkrátka žijí.  (ilustrační foto)

Pořádají tu festival turistických filmů, oblíbené pochody či udržují turistickou infrastrukturu nebo například lesní studánky. Ve městě najdete i vyznačenou stezku pro vozíčkáře či kočárky. Přitom v roce 2000 měl místní odbor jen patnáct členů a hrozilo, že místní organizace zcela zanikne.

Stezka pro vozíčkáře i kočárky

„Tehdy se rozhodovalo, zda odbor rozpustit a při té příležitosti jsem byl vyzván, abych vzal funkci předsedy. Tuto nabídku jsem přijal a od té doby se věnuji tomu, aby vizovický odbor plnil své poslání,“ říká Miloslav Vítek, předseda vizovických turistů. Patrně to vzal za správný konec, během 14 let se okolí Vizovic stalo pro turisty velkým lákadlem.

„Zřídili jsme několik nových tras i naučných stezek. Už před třemi lety jsme vyznačili stezku žokeje Josefa Váni ze Slopného do Vizovic. Postarali jsme se, aby byla vyznačena turistická trasa po Baťově dráze přes fojtství v Jasenné na Syrákov a rozhlednu Vartovna,“ vyjmenoval některé z povedených akcí předseda turistů. Hlavní náplní je však organizace pochodových a poznávacích akcí, ať už takzvaných kondiček, nebo i náročnějších pochodů. „V roce 2010 jsme se odvážili i na akci „Za posledním puchýřem“, kterou vzhledem k náročnosti pořádají obyčejně velká města,“ doplnil Miloslav Vítek.

Tito zapálení lidé se samozřejmě mohou spolehnout i na podporu města.

„Činnosti našich turistů si moc vážím a snažíme se je v rámci možností podporovat. Pořádají řadu zajímavých akcí a někdy se až divím, kam se odváží. Vím, že cestovali i po rumunských horách,“ poznamenal Roman Persun, starosta Vizovic.

„Město poskytuje finanční podporu, kterou věnujeme právě na akce s mládeží a stimulaci jejich účasti na našich výpravách,“ doplnil předseda turistů. Ostatně jako samostatná organizace ve Vizovicích funguje i TOM, tedy turistický oddíl mládeže.

„Musím říct, že Vizovické vrchy a okolí Vizovic jsou hned po Bílých Karpatech tady v kraji mou oblíbenou lokalitou. Chystáme se s rodinnou projít Baťovu železnici, ještě jsem ji nešel. Jsem moc rád, když se na výletech i něco dozvím z informačních vzdělávacích tabulí. Ty jsou v okolí Vizovic dobře zpracované,“ ocenil práci vizovických turistů i Pavel Turanský ze Zlína.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.